اضطراب بخشی عادی از زندگی است و همه هرازگاهی میزانی از نگرانی یا اضطراب را احساس میکنند. اما اگر اضطراب شدید دارید که تحملنکردنی یا مهارنشدنی شده است، ممکن است علامت نوعی اختلال باشد. در این مقاله، دربارهی چیستی اضطراب شدید و تفاوت اضطراب عادی با اختلال اضطراب بیشتر خواهیم گفت. همچنین راهکارهایی برای کاهش اضطراب شدید را با شما در میان میگذاریم که اگر احساس کردید اضطرابتان اثر منفی بر زندگیتان میگذارد، از آنها استفاده کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
اضطراب شدید چیست؟
«اضطراب شدید» عبارتی است که افراد برای توصیف احساس نگرانی، هراس یا ترسی به کار میبرند که جدی یا بیشتر از حد معمول است و ممکن است خطرناک باشد. بااینحال «اضطراب شدید» اصطلاحی تخصصی نیست.
چگونگی احساس اضطراب از فردی به فردی دیگر متفاوت است. ممکن است کسی احساس دلشوره داشته باشد و دیگری اضطراب حاد بهشکل حملهی هراس یا پنیک را تجربه کند. گذشته از این، ممکن است در زمانهای مختلف، اضطرابتان کم یا زیاد شود.
اگر اضطرابتان بهقدری شدید است که عملکردتان در حوزههای مختلف زندگی مانند کار، درسخواندن و روابط را دشوار کرده، احتمالاً به اختلال اضطراب مبتلایید. Steven Gans به طور مفصل به بررسی این موضوع پرداخته است
تفاوت اضطراب عادی با اضطراب حاد
همهی اضطرابها بد نیستند. در واقع اضطراب عادی به نفعتان هم هست، چون باعث میشود بهتر به استرسهای محیطی واکنش نشان دهید. مثلاً بر اساس پژوهشها، اضطرابِ بیشتر هنگام انجام وظایف استرسزا، موجب حرکت سریعتر و دقیقتر میشود.
تفاوت اضطراب عادی با شدید در میزان تأثیرشان بر عملکرد فرد و میزان پریشانی ناشی از آنهاست. وقتی اضطراب شدید یا حاد باشد، عملکرد عادی شما در برخی موقعیتها مختل یا حتی غیرممکن میشود.
در مواقع احساس اضطراب جدی، ممکن است نتوانید مانند معمول کار یا با دیگران ارتباط برقرار کنید. بهعلاوه این مشکل ممکن است چنان پریشانی شدیدی در شما ایجاد کند که کلاً از موقعیتهایی که این احساسات را در شما تحریک میکنند، دوری کنید.
علائم اضطراب شدید
اگر مدت یا شدت احساس اضطرابتان زیاد است، بر زندگیتان اثر منفی گذاشته یا بهمرور زمان افزایش یافته است، احتمالاً مبتلا به اختلال اضطراب هستید. فقط پزشک یا متخصص سلامت روان میتواند اختلالات اضطرابی را تشخیص دهد، اما علائم جسمانی و روانی خاصی وجود دارند که بد نیست حواستان به آنها باشد.
علائم جسمانی
سارا ویلسن در کتاب «نخست هیولا را زیبا میکنیم»، دربارهی علائم جسمانی اضطراب میگوید: «متوجه شدهام اضطراب شدید بسیاری از افراد، و نه اغلب مردم، بهصورت جسمانی خودش را نشان میدهد: حسی شبیه به حملهی قلبی دارد. اغلب اوقات وقتی در اخبار، روی وبسایتها و یا از دیگران راجع به اضطراب میشنویم متوجه میشویم منظور همان فوران مضطربانه است.
مثلاً افراد، ظاهراً آرام، در امتداد خیابان قدم میزنند، یا در باشگاه ورزش میکنند، یا در مرکز خرید گشت میزنند و به نظر میرسد این معمولیترین محل است و سپس، بوم! ناگهان دیگر نمیتوانند نفس بکشند. ضربان قلبشان بهشدت افزایش مییابد و به قفسهی سینه خود چنگ میاندازند. میلرزند، حالت تهوع و سرگیجه میگیرند. واضح است که چنین حملههایی به درمان پزشکی نیاز دارد.»اضطراب شدید خودش را به اشکال زیر در بدن نشان میدهد:
- افزایش ضربان قلب؛
- افزایش تعداد تنفس؛
- تعریق یا لرزش؛
- تنگی نفس؛
- مشکلات گوارشی (درد شکم یا مشکلات هاضمه)؛
- مشکلات خواب مثل مشکل بهخوابرفتن یا خواب ماندن.
علائم روانی یا هیجانی
اضطراب شدید ممکن است بر سلامت روان شما نیز اثر بگذارد و به چنین علائمی منجر شود:
- احساس ترس یا نگرانی شدید و غیرمنطقی که با موقعیت تناسب ندارد؛
- احساس زودرنجی و تحریکپذیری بیشتر؛
- کنارهگیری از موقعیتهای اجتماعی یا تحمل این موقعیتها با اضطراب زیاد؛
- دشواری تمرکز و مشکل در انجام وظایف عادی روزانه؛
- مشکلات میانفردی و مشکل در روابط؛
افکار خودکشی
اگر افکار خودکشی دارید، با شمارهی اورژانس اجتماعی (۱۲۳) برای کمکگرفتن از مشاوران تماس بگیرید. اگر خودتان یا عزیزانتان در خطر فوری قرار دارید، با ۱۱۰ تماس بگیرید.
علائم حملات هراس
اضطراب شدید ممکن است بهشکل حملهی پنیک یا هراس نیز ظاهر شود. مشخصهی حملههای پنیک موج ناگهانی ترس شدید یا ناراحتی است که سبب انواع حسهای جسمانی میشود، از جمله:
- افزایش ضربان قلب؛
- احساس خفگی؛حالت تهوع؛
- احساس سرما؛
- حس غیرواقعیبودن؛
- احساس محکوم به فنا بودن؛
- احساس ازدستدادن اختیار یا عصبانیشدن؛
- احساس مردن.
انواع اختلالات اضطراب شدید
۱. اختلال اضطراب فراگیر
این وضعیت سبب احساس نگرانی بسیار زیاد بابت اتفاقها و موقعیتهای مختلف میشود که نشانههایش ناآرامی، خستگی، مشکل تمرکز، زودرنجی، گرفتگی عضلانی و اختلالات خواباند.
۲. اختلال وسواسیاجباری
این اختلال با افکار ناخواستهی تکرارشونده در کنار رفتارهای تکراری و اجباری همراه است. ممکن است رفتارهای تکراری موجب تسکین موقتی اضطراب ناشی از افکار وسواسی شوند.
۳. اختلال پنیک
نشانهی این اختلال اضطرابی هراس شدید و مکرر است که غیرمنتظره رخ میدهد. هنگام وقوع حملهی پنیک، افراد دچار اضطراب شدید، احساس هراس و نشانههای جسمانی ترس میشوند و اغلب احساس میکنند در حال مرگ یا ازدستدادن اختیارند.
۴. اختلال استرس پس از سانحه
افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بهدلیل مواجهه با اتفاقی آسیبزا، دچار اضطراب شدید و پریشانی شدهاند. علائم این اختلال شامل گوشبهزنگبودن برای خطر و یادآوری رویدادها یا خاطرات آزاردهندهی سانحه است.
۵. اختلال اضطراب اجتماعی
این اختلال بهمعنی احساس اضطراب شدید در موقعیتهای اجتماعی است. کسانی که به این اختلال مبتلا هستند، اغلب میکوشند از محیطهای اجتماعی بپرهیزند یا حضورشان را در این محیطها محدود کنند که بر روابط و کار و تحصیلشان اثر منفی میگذارد.
شیوع اختلال اضطراب شدید
اضطراب یکی از رایجترین مشکلات سلامت روان است. بهگفتهی مؤسسهی ملی سلامت روان، هر سال حدود ۱۹درصد از بزرگسالان در ایالات متحدهی آمریکا دچار اختلال اضطراب میشوند.
اختلالات اضطرابی معمولاً بین زنان شایعترند. زنان دو برابر مردان تحتتأثیر اختلال اضطراب قرار میگیرند، بنابراین متخصصان پیشنهاد کردهاند که زنان و دختران سیزده سال به بالا منظم از نظر ابتلا به اختلال اضطراب معاینه شوند.
کمک خواستن برای درمان اضطراب شدید
اگر اضطراب عملکرد عادی شما را مختل کرده یا باعث پریشانی زیادی در زندگیتان شده است، باید از کارشناسان کمک بگیرید. اضطراب جدی معمولاً بهخودیخود از بین نمیرود و اغلب با گذشت زمان بدتر میشود. بهعلاوه، بسیاری از راهبردهای مقابلهای که افراد برای کاهش اضطراب به کار میبرند، همچون اجتناب، درنهایت مشکل را بدتر میکنند.
خوشبختانه چند روش رواندرمانی برای درمان اختلال اضطراب شدید وجود دارد. بهعلاوه، ممکن است پزشکان برای کاهش علائم اضطراب دارو تجویز کنند یا بیماریهای همزمان را درمان کنند.
درمان اختلال اضطرابی شدید
۱. درمان رفتاری-شناختی
شناختیدرمان رفتاریشناختی به افراد کمک میکند افکار منفی ناخودآگاه منجر به احساس اضطراب را شناسایی کنند و تغییر دهند. همچنین افراد میآموزند برای کاهش احساس اضطراب، موقعیتهای محرک اضطراب را شناسایی کنند، رفتارهای اجتنابیشان را تغییر دهند و تکنیکهای آرامبخشی را تمرین کنند.
مارک براکت در کتاب «هنر همهفنحریفشدن در احساسات»، نمودار خلقسنج را برای شناسایی احساسات معرفی کرده است:
«خلقسنج جدولی مربعی با خانههایی مساوی است که با محور افقی (خوشایندی) و محور عمودی (انرژی) به چهار ربع تقسیم شدهاست. انتهای سمت چپ محور افقی حداکثر ناخوشنودی است که با ۵- نشان داده شده و انتهای سمت راست محور افقی خوشایندترین احساس است که با ۵+ نمایش داده شده است و در خلاف آن قرار دارد. به همین ترتیب، بالاترین نقطهی محور عمودی نشاندهندهی انرژی بالا و پایینترین نقطهاش نشاندهندهی انرژی پایین است. ما همهچیز را در دو محور و با یک عدد اندازهگیری میکنیم. در مرکز نمودار، بهلحاظ خوشایندی و انرژی، خنثی خواهیم بود؛ ازاینرو عدد ۰ به آن اطلاق میشود. ما همچنین برای هر ربع یک رنگِ متفاوت قائل شدهایم تا حالت عاطفی را که دارد بهتر منعکس کند.»
۲. مواجههدرمانی
مواجههدرمانی یکی دیگر از رویکردهایی است که برای درمان اضطراب به کار میرود و اغلب نتایج مثبتی دارد. در این تکنیک، فرد به روشی کنترلشده و ایمن کمکم و بهتدریج در معرض چیزی که از آن میترسد قرار میگیرد.
طی این مواجهه، افراد میآموزند تکنیکهای آرامسازی را تمرین کنند. با گذشت زمان، چیزی که باعث ترس میشود، واکنش کمتری در افراد برمیانگیزد و آنها بهتر میتوانند بدون احساس اضطراب یا هراس آن را تحمل کنن.
۳. دارودرمانی
دارودرمانی نیز برای مهار علائم اضطراب مفید است. بسته به موقعیت، ممکن است پزشک یا رواندرمانگر برای تسکین احساس اضطراب بنزودیازپین یا داروهای ضدافسردگی مانند مهارکنندههای بازجذب سروتونین انتخابی یا مهارکنندههای بازجذب نوراپینفرین انتخابی تجویز کند.
۴. رویکرد ترکیبی
برای بسیاری از افراد، ترکیب داروهای ضداضطراب و رواندرمانی بهترین رویکرد است. اکثر مواقع، استفادهی همزمان از دو روش کیفیت زندگی را تا حد زیادی میافزاید.
مقابله با اضطراب شدید
۱. به دنبال حمایت اجتماعی باشید
داشتن کسانی که از شما حمایت کنند برای سلامتی روانیتان ضروری است و هنگام مقابله با اضطراب شدید، اهمیت بیشتری هم پیدا میکند. با یکی از عزیزان مورداعتمادتان صحبت کنید یا به گروههای حمایتی برخط برای مقابله با اضطراب ملحق شوید. صحبت کردن با کسانی که شرایطی مشابه شما داشتهاند، روشی عالی برای کسب حمایت و تشویق دیگران است.
البته دکتر جولی اسمیت در کتاب «چرا تابهحال کسی اینها را به من نگفته بود؟»، هشدار میدهد که حمایت اجتماعی نباید به مسکنی اعتیادآور بدل شود: «در لحظههای اضطراب و تردید شاید از عزیزانمان بخواهیم که به ما اطمینان خاطر بدهند که همهچیز درست میشود. دیدن پریشانی کسی که دوستش داریم سخت است، در نتیجه اغلب برای اینکه به آرامکردن اضطرابمان کمک کنند با کمال میل به ما اطمینان خاطر میدهند.
اما آرامش آنی، با گذشت زمان اعتیادآور میشود و ما نوعی وابستگی به آن شخص را در خود میپروریم. ممکن است تقریباً همیشه به اطمینان خاطر نیاز داشته باشیم، یا نتوانیم بدون همراهی شخصی که به ما احساس امنیت میدهد از خانه خارج شویم و این کار بار سنگینی روی دوش رابطه میگذارد.»
۲. ذهنآگاهی را تمرین کنید
پژوهشگران دریافتهاند که ذهنآگاهی با کاهش اضطراب در ارتباط است. ذهنآگاهی یعنی تمرکز بر زمان حال و نگران نبودن بابت مشکلات آینده. این کار میتواند افکار مضطربانه را ساکت و بدن را آرام کند و باعث آگاهی بیشتر شود.
۳. نفس عمیق بکشید
ممکن است اضطراب موجب تنفس سریع و سطحی شود. پژوهشگران دریافتهاند که تکنیکهای تنفس آرام مزیتهایی برای سلامتی دارند از جمله کاهش علائم اضطراب. تنفس عمیق برای تسکین علائم استرس مؤثر است.
۴. رفتارهای اجتنابی را محدود کنید
هرچند اجتناب از چیزهایی که شما را مضطرب میکنند تسکین موقتی برایتان به همراه دارد، این راهبرد معمولاً در بلندمدت اضطراب را بدتر میکند. بهجای اجتناب از محرکها، به فکر مقابلهی تدریجی با آنها باشید. با راهبردهای مقابلهای کوچک شروع کنید و از آنها برای کاهش احساس اضطراب کمک بگیرید. از تکنیکهای آرامسازی مثل تنفس عمیق کمک بگیرید و به خودتان یادآوری کنید که افکار مضطربانه فقط فکرند.
سخن آخر
در این مقاله دربارهی اضطراب شدید خواندید که معمولاً در موقعیتهای استرسزا ایجاد میشود. اضطراب در واقع واکنش طبیعی بدن ما به موقعیتهای استرسزاست که با نشانههای مختلفی از جمله افزایش ضربان قلب، تنگی نفس و تعریق بروز میکند. مقدار مشخصی از اضطراب عادی و حتی لازمهی زندگی روزمرهی ماست، اما در مواردی که بر تمرکز، خواب یا عملکردمان اثر منفی میگذارد نشانهی نوعی اختلال است و باید از روشهای مقابلهای و کمک درمانگران و پزشکان برای درمان درمان اختلال اضطرابی بهره بگیریم.
تکنیکهای فردی متفاوتی برای کاهش اضطراب در افراد مختلف به کار میروند، اما گاهی درمان باید همراه مصرف دارویی باشد که پزشک تجویز کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی اضطراب و شیوههای بهبود سلامت روان پیشنهاد میکنیم کتابهای «نخست هیولا را زیبا میکنیم»، «چرا تابهحال کسی اینها را به من نگفته بود؟» و «هنر همهفنحریفشدن در احساسات» را بخوانید.
هنر همهفنحریفشدن در احساسات |
چرا تابهحال کسی اینها را به من نگفته بود؟ |
نخست هیولا را زیبا میکنیم |
منابع
کتاب «هنر همهفنحریفشدن در احساسات»
کتاب «چرا تابهحال کسی اینها را به من نگفته بود؟»
«نخست هیولا را زیبا میکنیم»
به عنوان کسی که چندین بار حمله پنیک رو تجربه کرده، خوندن کتاب “نخست هیولا را زیبا میکنیم” برام مثل یک نجاتبخش بود. این کتاب نه تنها به من کمک کرد تا علائم استرس و اضطراب شدید که بعضی وقتا تجربه میکنم رو بهتر بشناسم، بلکه تکنیکهای آرامسازی و مدیریت استرس رو هم بهم آموخت. نویسنده با دقت و حساسیت زیادی به موضوع پرداخته و این باعث شده که من احساس کنم یک منبع معتبر و قابل اعتماد دارم که میتونم هر وقت نیاز داشتم بهش مراجعه کنم. به هر کسی که با اضطراب شدید درگیره، توصیه میکنم این کتاب رو بخونه.
سلام روزتون بخیر باشه ممکنه درباره این اختلال اضطراب فراگیر بیشتر توضیح بدید؟ راه های درمانش خیلی سخته من دوست دارم بیشتر بدونم در این باره اگه ممکنه درباره این موضوع یه مقاله بذارید تو سایتتون
من مقاله سایت میلیکان که برای علائم استرس و اضطراب را کامل مطالعه کردم و فکر می کنم که اطلاعات مفیدی در این مقاله ارائه شده. مقاله به خوبی علائم جسمی و روانی استرس و اضطراب را شرح می دهد. همچنین به عواملی که می تواند باعث استرس و اضطراب شود و درمان های موجود برای این اختلالات می را به خوبی توضیح می دهد.
بسیار متشکرم
ترس یک احساس طبیعی است که همه ما گاهی اوقات آن را تجربه می کنیم. ترس می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود، مانند مواجهه با یک خطر واقعی یا یک تهدید خیالی. علائم ترس شدید میتواند عوارض و نواقص جسمی و روحی مختلفی باشد که می تواند بر توانایی فرد در عملکرد تأثیر بگذارد و زندگی فرد را تحت خطر قرار دهد؟
آیا ترس شدید درمان قطعی دارد؟
“علائم اضطراب شدید از نشانه های اضطراب تفکیک نمی شوند و فقط کسانی که دچار اختلال اضطراب شنید هستند علائم بیشتری از خود بروز می دهند اونم بصورت شدیدتر
اگر درگیر این بیماری روانی هستید حتما مقاله را تا آخر مطالعه کنید”
“نشانه های اضطراب که خیلی رایجند:
احساس عصبانیت، بیقراری یا تنش
احساس خطر قریبالوقوع
احساس وحشت
تنفس سریع
تعریق زیاد
لرزش
احساس ضعف یا خستگی”
“علائم اضطراب در هر فرد متفاوت است و انواع مختلفی دارد اضطراب مثل اضطراب فراگیر.
تو مقاله خیلی جامع و کامل صحبت شد ممنون”
“اضطراب شدید باید بررسی شود از چه لحاظ ؟
از لحاظ اینکه فرد بیمار به کدام نوع از اضطراب بصورت شدید گرفتار شده.
کسانی که دچار اختلال اضطراب شنید هستند علائم بیشتری از خود بروز می دهند اونم بصورت شدیدتر که کار را برای اینکه بفهمیم به کدام نوع از اضطراب گرفتار شده اند راحت تر می کند
اگر درگیر این بیماری روانی هستید حتما مقاله را تا آخر مطالعه کنید”
“علایم اظطراب برای هر فرد متفاوت است و اضطراب یک نوع نیست و انواع مختلفی دارد.
تو مقاله به تمام نوع های اضطراب اشاره شد و علایم آنها گفته شد برای هر کدوم هم راهکار درمانی ارائه شد، بسیار متشکرم”
“پاسخ به سوال علائم اضطراب چیست خیلی سخت است زیرا این علائم در هر فرد به یک صورت ظاهر می شود.
ولی برخی از علائم رایج:
احساس عصبانیت، بیقراری یا تنش
احساس خطر قریبالوقوع
احساس وحشت
تنفس سریع”
نشانه های اضطراب شدید از نشانه های اضطراب تفکیک نمی شوند و فقط کسانی که دچار این اختلال بصورت شدید هستند تعداد بیشتری از این نشانه ها را بروز می دهند و در معرض خطر جدی هستند و باید سریعا به پزشک مراجعه کنند
من احساس می کنم که تو نامزدم علائم اضطراب شدید رو می بینم و خب این موضوع منو برای ازدواج مردد می کنه از طرفی خب دوستش دارم و نمی خوام به خاطر این مورد ردش کنم و از طرفی نگران اینم که حتی اگه برای درمان اقدام کنه و درمان بشه بعدا تو زندگی مشترک دوباره این مشکلش برگرده نظر شما چیه دوستان؟
ببخشید آیا اینطور نیست که نشانه های اضطراب تو آقایان و خانم ها متفاوت باشه؟ می دونم که کلیاتش مشترکه سوالم بیشتر راجب جزئیاتشه
سلام مرسی از مقاله خوبتون و یه خسته نباشید می گم به تیم میلکان دوست داشتم بپرسم که علائم اضطراب حدودا چه مدت زمانی بعد از شروع درمان از بین میره و کم رنگ میشه؟
سلام خسته نباشید خواستم بپرسم که در لحظه اضطراب شدید نکاتی هست که با انجام اونا بتونیم تو همون لحظه خودمون رو کنترل کنیم و خونسردی خودمونو حفظ کنیم؟
من با خوندن این مقاله هر کدوم از علایم اظطراب رو که می خوندم یاد یکی از رفیقام می افتادم قشنگ سلامت روان اکیپمون داغونه کامل
سلام یه سوال دارم اولین علائم اضطراب چیست یعنی قبل از این که اضطراب شدید بشه اول کدوم علائم بروز پیدا می کنه که ما شروع به درمان کنیم
نشانه های اضطراب شدید نمیتونه تو دو نفر دقیقا یکی باشه ولی خب می تونه شباهت ها و اشتراکات زیادی داشته باشه به این نکته حتما توجه داشته باشید
ببخشید چه تفاوت های بین علائم ترس شدید بچه ها و بزرگ سالان وجود دارد؟ بچه ها که خیلی وقت ها از چیزای الکی می ترسن و شاید خیلی نشه روی ترساشون حساب کرد