بهترین روش های رفتار با والدین سمی

رفتار با والدین سمی

 

 

والدین کسانی هستند که در طول زندگی باید بیشتر از هر کسی به آن‌ها تکیه کنیم، اما متأسفانه همه از موهبت والدینی که انسان‌های سازگاری باشند و منافع فرزندانشان را با جان و دل در نظر بگیرند، برخوردار نیستند.

گاهی والدین سمی زخم‌هایی عاطفی به کودکانشان می‌زنند که اگر درمان نشوند، تا آخر عمر باقی می‌مانند.

این والدین در پی سلطه بر تمام جنبه‌های زندگی فرزندان از طریق دست‌کاری روانی، تحقیر و کنترل عاطفی آن‌ها هستند. در این مقاله، به شما می گوییم وقتی با والدین سمی زندگی می‌کنید، چه برخوردی با آن‌ها داشته باشید و رفتار با والدین سمی را به شما یاد میدهیم.

رهاشدن از والدین سمی تحت هر شرایطی دشوار است، اما اگر با آن‌ها زندگی می‌کنید، این کار بسیار دشوارتر خواهد بود. در ادامه، ده روش مهم برای برخورد با والدین سمی را بیان کرده‌ایم که بسیار مفیدند، به‌خصوص اگر مجبورید با آن‌ها زندگی کنید.

 

۱. دست از تلاش برای راضی‌کردن والدین سمی بکشید

در کودکی یاد می‌گیریم که اگر طبق انتظار والدینمان رفتار کنیم، از آن‌ها پاداش (لبخند، نوازش، تنقلات و مانند این‌ها) می‌گیریم، اما راضی‌کردن پدر و مادر سمی ناممکن است و باعث می‌شود همیشه دنبال جلب تأیید آن‌ها باشید.

تنها در صورتی که طبق ارزش‌ها، اخلاقیات و نظام باور خودتان زندگی کنید، واقعا همیشه خوشحال خواهید بود.

وقتی سعی می‌کنید پدر و مادرتان را راضی نگه دارید، جلب رضایت آن‌ها را به خوشحالی خودتان ترجیح داده‌اید، چون آن‌ها هستند که تصمیم می‌گیرند شما معیارهایشان را برآورده کرده‌اید یا نه و درنتیجه آن‌ها احساس عاطفی شما را تعیین می‌کنند.

اهداف خودتان را تعیین کنید، قدرت را پس بگیرید و در مسیر خودتان، پیش بروید.

۲. حدومرزهای مشخص تعیین کنید

مشخص‌کردن مرزهای واضح (در همه بخش‌های زندگی) اطرافیان را آگاه می‌کند که کدام رفتارها را تحمل خواهید کرد یا تحمل نخواهید کرد. اگر قطعی بدانید که می‌خواهید پدر و مادرتان چه رفتاری با شما داشته باشند، آن‌ها فقط یک انتخاب خواهند داشت: یا به مرزهای شما احترام بگذارند یا بروند.

در کودکی می‌آموزیم که هرکاری پدر و مادرمان از ما می‌خواهند انجام دهیم، بنابراین شاید در ابتدا گفتن انتظارات‌تان به آن‌ها حس ناخوشایندی به شما بدهد، اما این کار حق شماست.

 نحوه برخورد با والدین سمی

تعیین مرز برای افراد سمی پذیرفتنی نیست، چون آن‌ها می‌خواهند روایت خودشان را به ما دیکته و ما را مهار کنند. اجازه ندهید بی‌احترامی آن‌ها به محدوده‌های شما دلسرد‌تان کند؛ تا وقتی محکم بایستید و در مواقع لزوم قاطعانه به آن‌ها نه بگویید، می‌توانید رابطه خود با آن‌ها را کنترل کنید.

در بخشی از کتاب «کتابی که آرزو می‌کنید والدینتان خوانده بودند»، می‌خوانیم: «اگر احساسات فرزندتان را احمقانه فرض نکنید، اگر بتوانید بدون قضاوت گوش کنید، اگر تجربه‌ی آن‌‌‌‌ها را تأیید کنید، بیشتر احتمال دارد راه‌‌‌‌های ارتباطی را باز نگه دارید و همان‌طورکه سن هر دوی شما بیشتر می‌‌‌‌شود، احتمال اینکه آن‌‌‌‌ها همچنان به شما اعتماد کنند بیشتر است. این باعث می‌‌‌‌شود تعیین مرز (مرزهای آن‌‌‌‌ها و شما) آسان‌‌‌‌تر و حفظِ آن راحت‌تر باشد.

اگر شکافی در رابطه‌تان به وجود آمده است، توصیه می‌کنم با خودتان نسبت‌‌‌‌ به نقشی که در ایجاد آن شکاف داشته‌اید صادق باشید. اگر نمی‌‌‌‌دانید که چیست، پیشنهاد می‌‌‌‌کنم از آن‌ها (و نه با حالتی تدافعی) بپرسید چه‌ کاری باید انجام داد تا شکاف اصلاح شود. یا بپرسید چه‌ کاری می‌‌‌‌توانید انجام بدهید تا صحبت‌‌‌‌کردن برای شما و فرزندتان آسان‌‌‌‌تر شود. اگر به‌‌‌‌ یاد داشته باشید که بزرگ‌سالان نباید همیشه حقِ انحصاریِ درست‌گفتن را داشته باشند، این به شما کمک می‌کند.»

 

۳. آن‌ها را همان‌طور که هستند بپذیرید

والدین سمی شما هرگز تغییر نمی‌کنند. رفتار منفی آن‌ها در شخصیتشان نهادینه شده و هیچ ایرادی در طرز رفتار خود با فرزندانشان نمی‌بینند. به همین دلیل است که آموزش فرزندپروری به والدین پیش از فرزندآوری از اهمیت بالایی برخوردار است.

شما نمی‌توانید طرز رفتار دیگران را تعیین کنید، اما می‌توانید طرز واکنش خودتان به برخورد نامناسب آن‌ها با خودتان را مدیریت کنید. پس روی این مورد تمرکز کنید.

۴. اطلاعاتی را که با آن‌ها در میان می‌گذارید، محدود کنید

ممکن است افراد سمی از آنچه درباره زندگی شما می‌دانند برای انتقاد از شما، شایعه‌پراکنی پشت‌سر شما و دستکاری روانی‌تان استفاده کنند. این اطلاعات را دستاویز می‌کنند، چون دنبال سلطه بر تمام جنبه‌های زندگی شما هستند.

با محدودکردن حرف‌هایی که به آن‌ها می‌زنید به اطلاعات پیش‌پاافتاده درباره زندگی، مانع ضربه‌های ظالمانه‌ آن‌ها به خودتان می‌شوید.

مقالات پیشنهادی سردبیر

فکر نکنید ملزمید که هرگونه اطلاعات شخصی‌تان را با والدینتان در میان بگذارید؛ اگر احساس ناراحتی می‌کنید، اصلا لازم نیست چیزی را با آن‌ها در میان بگذارید.

۵. حواستان به حساسیت‌های والدینتان باشد

همان‌طور که گفتیم، پدر و مادران سمی تغییر نمی‌کنند، پس اگر می‌دانید که رویدادی خاصی، زمان خاصی از روز یا حالت عاطفی بخصوصی رفتار سمی والدینتان را تشدید می‌کند، از آن اطلاعات برای اجتناب از معاشرت با آن‌ها استفاده کنید.

برعکس اگر می‌دانید که والدینتان اوقات خاصی رفتار بهتری دارند و توافق‌پذیرترند، تماس‌های تلفنی، غذاخوردن و دورهمی‌های خانوادگی را در آن اوقات برنامه‌ریزی کنید تا رفتار سمی آن‌ها را محدود کنید.

بااین‌حال باید به یاد داشته باشید که این زندگی شماست و اگر از بودن کنار آن‌ها احساس راحتی نمی‌کنید، هیچ ایرادی ندارد. اگر نمی‌خواهید، ملزم نیستید آن‌ها را به مهمانی‌ها، مراسم فارغ‌التحصیلی یا ازدواجتان دعوت کنید.

۶. برای خودتان راهبردهای خروج  طراحی کنید

داشتن برنامه‌ مشخص برای رفتن از پیش والدین (یا راهی برای اینکه از آن‌ها بخواهید بروند) راهبرد خوبی است که اگر احساس کردید از رفتار آن‌ها ناراحت هستید، می‌توانید به کار ببرید.

 width=

موقعیت‌های بحث‌برانگیز به‌ندرت بدون مداخله بهتر می‌شوند، پس با اولین نشانه‌ دردسر موقعیت را ترک کنید؛ این آسان‌ترین راه دوری از رفتار سمی است.

کاملا قابول‌قبول است که به والدینتان بگویید موقعیت را به‌خاطر رفتار سمی‌شان ترک می‌کنید. این راهبرد مهم برای مقابله با والدینی سمی‌ است که با آن‌ها زندگی می‌کنید.

۷. سعی نکنید والدین سمی‌تان را متقاعد کنید

در دنیای آرمانی، همه‌ ما رابطه و پیوند عاطفی سالمی با والدینمان داریم، اما متأسفانه بسیاری از ما مجبوریم این واقعیت را بپذیریم که هیچ‌وقت طعم آرامش نزدیک بودن به پدر یا مادرمان را نخواهیم چشید.

افرادی که از نظر عاطفی نابالغ‌اند، غیرمنطقی‌اند و الکل یا مواد مخدر مصرف می‌کنند، متقاعد نمی‌شوند، پس وقت و انرژی گران‌بهایتان را صرف کنارآمدن با کسانی نکنید که هیچ تمایلی به شنیدن حرف‌های شما ندارند.

با والدین سمی‌تان جروبحث نکنید، چون حتی اگر حق با شما باشد، آن‌ها هرگز قبول نخواهند کرد که اشتباه می‌کنند و فقط اوضاع وخیم‌تر می‌شود. بعید است والدینتان هیچ‌وقت نظر شما را قبول کنند.

۸. به‌خاطر والدینتان خودتان را به آب و آتش نزنید

علاوه‌بر مشخص‌کردن مرزها، باید به یاد داشته باشید که مجبور نیستید هر کاری از شما می‌خواهند انجام دهید.

هرچه بیشتر به والدین سمی کمک کنید، انتظارشان از شما بیشتر می‌شود و حتی اگر از عهده‌ انجام خواسته‌های آن‌ها برآیید، بعید است قدردانی‌شان را به شما نشان دهند.

شما فرزند آن‌ها هستید نه دستیارشان؛ آن‌ها نمی‌توانند به شما زور بگویند و شما را وادار به کارهای سختی کنند که نمی‌خواهید انجام دهید. همچنین اگر دوست نداشته باشید، مجبور نیستید به پیام‌ها یا تماس‌های تلفنی آن‌ها پاسخ دهید.

۹. لازم نیست در مناسبت‌های خاص کنار والدینتان باشید

در مراسم سال نو، تعطیلات یا هر مناسبت خاص دیگری مجبور نیستید با والدینتان وقت بگذرانید. همراهی خانواده در تعطیلات فشار زیادی به افراد وارد می‌کند. اگر این کار ناراحتتان می‌کند، مجبور نیستید کوتاه بیایید و همراهی‌شان کنید.

نحوه برخورد با والدین نابالغ

هیچ‌وقت سعی نکنید دیگران را به بهای سلامت روانتان راضی نگه دارید. وقت‌گذرانی با کسانی که به شما اهمیت می‌دهند، خیلی بیشتر شادتان می‌کند.

۱۰. خودمراقبتی را تمرین کنید

افراد سمی خون‌آشامان عاطفی هستند. سروکله‌زدن با آن‌ها انرژی عاطفی و جسمی شما را تخلیه می‌کند و اثر منفی شدیدی بر زندگی روزمره می‌گذارد.

اگر حسابی مراقب خودتان باشید، شاید احساس سلامتی و خوشحالی‌تان را بازگردانید. مهم‌ترین حوزه‌های خودمراقبتی تغذیه، خواب کافی و ورزش منظم‌اند. این سه کار به‌تنهایی باعث می‌شوند پرانرژی باشید.

گذشته از این، باید روی ارتباط با دوستان موردعلاقه‌ و اعضای نزدیک خانواده تمرکز کنید. زمانی را صرف سرگرمی‌هایی کنید که برایتان لذت‌بخش‌اند مثل ساززدن، مطالعه، کارهای هنری یا ریلکس‌کردن در وان آب گرم.

ندرا گلوِر تواب در کتاب «به دور از تنش»، به نوجوانان می‌گوید: «پیشرفت‌کردن و به جلو گام‌برداشتن نشان می‌دهد که شرایط محیطی تأثیرگذار است، اما شخصیت، عزم و ذات ما بر شرایط برتری دارد. ما هرگز نمی‌توانیم بگوییم که اگر در محیط دیگری بزرگ می‌شدیم به چه فردی تبدیل می‌شدیم. برخی از افراد با تمام توان خود از فرصت‌هایی که خودشان ایجاد کرده‌اند دوری می‌کنند. زمانی زنده می‌مانید که چرخه را تکرار نکنید و وقتی پیشرفت خواهید کرد که مسیر جدیدی را خلق کنید. آگاهی و تلاش آگاهانه تفاوتِ فردی است که فقط زنده مانده با فردی که شکوفا می‌شود. شما با تلاش آگاهانه می‌توانید زندگی متفاوتی بسازید و کسانی که این ‌کار را انجام می‌دهند چرخه‌های ناکارآمد را می‌شکنند.»

در این مقاله ده تا از بهترین روش ها برای رفتار با والدین سمی آورده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر به منبع این مقاله مراجعه کنید.

سخن پایانی برای رفتار با والدین سمی

سروکارداشتن با افراد سمی، به‌ویژه وقتی با آن‌ها زندگی ‌کنید، به‌شدت چالش‌برانگیز است و افراد را  از نظر عاطفی تخلیه می‌کند. رفتار با والدین سمی خیلی سخت است شما تنها کسی هستید که می‌توانید بهترین تصمیم را برای زندگی‌تان بگیرید و تغییرات لازم برای رسیدن به اهدافتان را ایجاد کنید. شما می توانید با بررسی خصوصیات والدین سمی بیشتر با رفتار های والدین سمی آشنا شوید.

رهاشدن از روابط سمی آسان نیست و ایستادن جلوی کسانی که شما را به این دنیا آورده‌اند، شاید ترسناک باشد. اما اگر هر روز تغییرات کوچکی ایجاد کنید، اعتمادبه‌نفستان روزبه‌روز ببیشتر می‌شود و بالاخره سرنوشتتان را به دست می‌گیرید.

خیلی خوب است که کسی مثل مشاور کنارتان باشد. وقتی با والدین سمی‌ زندگی می‌کنید و دارید یاد می‌گیرید چطور با آن‌ها برخورد کنید، مشاور می‌تواند راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه دهد و از شما پشتیبانی کند.

مطالعه نیز یکی از روش‌های مفید و اثربخش برای افزایش آگاهی و بهبود کیفیت زندگی است، به‌ویژه وقتی کتاب‌های مناسب را برای مطالعه انتخاب کنیم. پیشنهاد می‌کنیم این سه کتاب عالی را که با موضوع والدین سمی مرتبط‌اند، در فهرست مطالعه‌ خود قرار دهید.

 

 

به دور از تنش، راهنمای مدیریت روابط ناسالم خانوادگی افسانه‌ی عادی‌بودن خرید کتاب کتابی که آرزو می‌کنید والدینتان خوانده بودند

به دور از تنش، راهنمای مدیریت روابط ناسالم خانوادگی

افسانه عادی بودن

کتابی که آرزو می‌کنید والدینتان خوانده بودند

 

 

4 دیدگاه برای “بهترین روش های رفتار با والدین سمی

  1. روژان گفته:

    واقعا تشکر میکنم از مطلب بسیار بسیار آموزندتون مثل آبی بود بر آتیش دلم چون واقعا داشتن چنین والدینی رو حتی ب عنوان درد و دل ب صمیمی ترین دوستم نمیشه گفت،سالهاست پدر سمی دارم ک بعد فوت مادرم خیلی بدتر شده ٢بار خودکشی کردم 😞 امیدوارم خداوند ب انسانهای با صلاحیت موهبت بچه دار شدن رو عطا کنه

  2. آیدینلی (آیدا) گفته:

    سلام متشکرم از مطالب مفید شما من یک دختر ۱۴ ساله هستم تا ۱۲ سالگی از لحاظ خانواده مشکلی نداشتم اما از وقتی بزرگتر شدم مادرم انگار با من لج کرده و هر کاری می کنم به بابام میگه چند تا تهمت هم میزنه و بابام رو نسبت به من حساس کرده هم از لحاظ حجاب، آرایش، تولد دوستام، بیرون رفتن حتی تو حیاط خونه مون هم میرم مامانم از پنجره داره نگام میکنه، گوشی شخصی، چت با دوستانم
    به خاطر مادرم هیچ دوستی ندارم
    دو تا دوست هم دارم که چون یکم آرایش می کنند میگه اونا دخترای ناسالم هستند خب اونا ۱۶ سالشونه بزرگ شدن
    تو مدرسه هم که هیچ دوستی ندارم به خاطر مامانم
    بعد اگ یک نمره کم بگیرم شروع می کنند به توهین و تمسخر که باز کم بگیری دیگه مدرسه نمیفرستمت
    والا دیگه نمیدونم در مورد کدوم دردم بهشون بگم کل زندگیم شده درد
    جدیداً هم مادرم شروع کرده به خشونت شدید و تهدید کردن من
    وارد اتاقم وقتی خونه نیستم میشه
    بدون اجازه به وسایل شخصیم دست میزنه
    وقتی میگم بیاین مطلب مشاوره بخونیم یا بریم مشاوره خانواده تا ببینیم مقصر کی هست میگن همه تقصیر ها از تو هست تو پر مشکلی تو باید ادب شی از این حرفا چرت و پرت می زنه
    من دوست داشتم مدلینگ یا طراح لباس بشم ولی اونا فقط میگن دکتر شو دکتر شو
    کلا فقط آیندم مونده بود سالم که اونم دارن سیاه می کنن
    🔮🔮🔮🔮🔮🔮🔮🔮🔮🔮🔮🔮
    تو رو خدا راهنماییم کنید؟ 😖🙏🏻😭🙏🏻

    • نشر میلکان گفته:

      سلام آیدا جان
      کامنتت دردناکی نوشتی. با این توصیف داری شرایط پیچیده‌ای از عمرت رو که اتفاقاً روی آینده‌ات تاثیر پررنگی داره می‌گذرونی.
      بدون شک ما نمی‌تونیم نظر بدیم راجع به اتفاقاتی که برات رخ داده و داره میفته؛ نظر رو کسی می‌تونه بده که به حرف‌های خوانواده‌ت هم گوش کنه.
      راهنمایی کلی می‌تونه این باشه: به‌هیچ‌وج نذار امیدت رو به‌طور کامل از دست بدی؛ اینکه بعضی اوقات یا بیشتر لحظات ناامید هستی ایرادی نداره، کلاً ناامید نشو. روزانه حداقل یک ساعت امیدوار باش. نذار ذهنت حالت امیدواری رو فراموش کنه. اجازه نده نور امید درونت خاموش بشه.
      تیم میلکان هر جا هستی برات آرزوی شادی و سلامتی داره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *