اگر مشکلات خانوادگی گریبانگیرتان شدهاند و فکر میکنید که نمیتوانید از پس آنها برآیید، بدانید که تنها نیستید. همه در زندگی خانوادگی خود با مشکلاتی مواجهاند. ازدواج و تشکیل خانواده با فردی که او را دوست دارید داستانی زیبا مثل قصههای پریان نیست و برخی مشکلات در این مسیر رخ میدهند. البته خوشبختانه راهحلهای زیادی نیز برای این مشکلات وجود دارند.
هرچه زودتر متوجه شویم که داستانهای زندگی پایان خوش ایدئال ندارند، بهتر میتوانیم واقعیت را درک و مشکلات را حل کنیم. فکر میکنید مشکل خانوادگیتان بسیار بزرگ است و بدترین حالت ممکن برای شما رخ داده است؟ خب اینطور نیست. احتمالاً مشکلاتی که شما با آنها روبهرو شدهاید، بسیار رایجاند و شما تنها نیستید. در این مقاله، رایجترین مشکلات خانوادگی را مطرح و راهکارهایی برای حل آنها ارائه میکنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
۱. دائم جروبحثکردن
برخی بحثهای خانوادگی خوب و شروعی برای حل اختلافات هستند، اما دعواهای بدی نیز هستند که فضای خانه را برای همه خراب میکنند. این دعواها بسیار آزاردهندهاند و باعث نابودی روابط خانوادگی میشوند. بنابراین مهم این است که شما «چگونه» دعوا میکنید نه اینکه «راجع به چه چیز» دعوا میکنید.
بهتر است هنگام بروز اختلاف و مشکلات خانوادگی آرامش خود را حفظ کنید، یک قدم به عقب بردارید و صبر کنید تا احساسات منفی از اتاق خارج شوند. اگر شما با همان شدت عصبانیت طرف مقابل به او پاسخ دهید، امکان حل مشکلات را از بین میبرید.
۲. اختلافنظرها در خصوص تربیت فرزندان
بسیاری از اوقات اختلافات زنوشوهری بر سر این است که فرزندان چگونه باید تربیت و بزرگ شوند چرا که روش های فرزندپروری متفاوتی وجود دارد. این اختلاف در ابتدا با تصمیم بر سر داشتن یا نداشتن فرزند آغاز میشود و بعد در خصوص چگونگی انضباط، مذهب، آموزش، مدرسه و بسیاری دیگر از مسائل مرتبط با فرزند ادامه مییابد. داشتن اختلافنظر طبیعی است، چراکه شما دو شخصیت مجزا هستید. اما چنین اختلافنظرهایی نباید باعث خرابشدن رابطهی شما شوند.
فهرستی از اولویتها تهیه کنید و دربارهی اینکه چه باید بکنید، گفتوگوی بالغانه و عمیقی داشته باشید. حالا که با یکدیگر ازدواج کردهاید و تا اینجا کنار هم بودهاید، بدون شک از پس حلکردن این مسئله نیز برمیآیید.
۳. برقراری تعادل بین زندگی خانوادگی و کاری
زندگی ناعادلانه است؛ بعضی وقتها آرزویی دارید که باید گذراندن وقت با خانواده را فدای رسیدن به آن کنید. حتی شاید این کار را برای خانواده انجام میدهید، اما آنها متوجه نمیشوند. خب این اشتباه آنان نیست.
فقط باید زمان را کمی بیشتر مدیریت کنید. نیازی نیست به خودتان یا خانواده سخت بگیرید. فقط درک کنید که مدتزمان باکیفیتی که در کنار یکدیگر میگذرانید بیشترین اهمیت را دارد. بنابراین برای خانواده نیز وقت کافی و باکیفیت بگذارید.
۴. مدیریت زندگی خانوادگی
مدیریت زندگی شخصی بهاندازهی کافی سخت هست و وقتی تشکیل خانواده میدهید، باید از آن هم مراقبت کنید. وقتی همسر و فرزند دارید، مقداری بینظمی و آشفتگی اجتنابناپذیر است. البته گاهی مسائل از این پیچیدهتر و باعث ایجاد مشکلات جدی میشود.
خوب است که دنبال راهحلی هوشمندانه باشید. از برنامکهای گوشی موبایل برای این کار کمک بگیرید و یک برنامهی منظم روزانه، هفتگی یا ماهانه برای خود تدوین کنید و مهار زندگیتان را در دست بگیرید. همچنین با انگیزهدادن به اطرافیان برای همکاریکردن و ایفای نقششان در زندگی از بروز مشکلات خانوادگی جلوگیری کنید.
فلیپا پری در کتاب «کتابی که آرزو میکنید والدینتان خوانده بودند»، میگوید: تغییر از رابطهی دونفره به خانواده کمی زمان میبرد تا به آن عادت کنید. درست زمانیکه فکر میکنید به آن عادت کردهاید، دوباره تغییر میکند، همچنان که کودک یا خانوادهتان در حال رشد است. این تغییرات میتواند در داشتن احساس بیزاری نسبتبه یکدیگر و نسبتبه فرزند نقش داشته باشد. بههرحال، بهتر است هر نوع بیزاری را بپذیرید، حتی اگر تنها پیش خودتان به آن اعتراف کنید. اگر این کار را نکنید، احتمال بیشتری وجود دارد که بروزدادن آن احساس را توجیه کنید، بهجای آنکه مسئولیتش را قبول کنید.
زندگی هرگز ثابت نیست و تواناییِ پذیرفتن و کنارآمدن و استقبال از تغییرات مفیدتر از مقاومت دربرابر آنهاست. فکرکردن به اینکه چطور میتوانید انعطافپذیر باشید ممکن است مؤثرتر از تلاش برای بازیابیِ چیزهای ازدسترفته باشد. به این معنی نیست که گاهی دلتان برای سبک قبلیِ زندگیتان تنگ نخواهد شد، بلکه به این معنی است که شما احتمالاً باید تلاش کنید تسلیم زندگیِ جدیدتان شوید و آن را بپذیرید.»
۵. نحوهی تعامل نامناسب
نحوهی برقراری ارتباط در محیط کار با منزل متفاوت است. وقتی تعامل اعضای خانواده با هم نادرست یا ناکافی است، مسائل زیادی پیش میآیند. برقرای ارتباط مهمترین اصل هر رابطهای است. اگر در این کار ضعف دارید، بدانید که روابط شما بهخوبی رشد نمیکنند. مثلاً اگر در بیان منظور خود ضعف دارید، باید با اعضای خانواده بهتر و بیشتر صحبت کنید. تلاش بیشتر برای برقراری ارتباط همیشه کاری درست است.
ناتاشا لان در کتاب «از عشق گفتن» با تأکید بر اهمیت تعامل مناسب میگوید: «رابطهی من با پیریا اکنون بسیار مستحکم است؛ چون تعامل فوقالعاده خوبی با یکدیگر داریم. در سالهای نوجوانی و جوانیمان، پیشفرضهایی دربارهی رابطهمان و شخصیت خواهرم داشتم، بدوناینکه سعی کنم او را واقعاً بشناسم. البته همیشه الگوهای خاصی در خانوادهها وجود دارند که گاهی درکشان مشکل است. اما بهتر است چیزی را که نیاز دارید به زبان بیاورید و سعی کنید بفهمید چرا یکی از اعضای خانوادهتان احساسات ناخوشایندی دارد؛ حتی اگر این فرد خواهر یا برادرتان است و فکر میکنید از هر نظر او را میشناسید.»
مقالات پیشنهادی سردبیر
۶. عضو استرسزای خانواده
ممکن است این عضو همسر، خواهر، برادر یا فرزندتان باشد؛ کسی که وقتی وارد خانه میشوید منبع استرس و اضطراب شماست. درگیریهای شخصی همیشه استرسزا و دشوارند و گاهی باعث میشوند اوضاع از کنترل خارج شود.
اگر از این افراد در خانواده دارید، بهتر است قبل از ورود به خانه آماده باشید. بحث و مشاجرهی غافلگیرانه همیشه دشوارتر از زمانی است که برای آن آمادگی دارید. به خود زمان بدهید و در عین حال بپذیرید که او احتمالاً هیچوقت تغییر نمیکند.
۷. تقسیمکردن کارهای خانه
وقتی صحبت از کارهای خانه میشود، هیچکس خوشحال نمیشود. اما خوشبختانه انجامدادن کارهای خانه با کمک فرزندان بهترین راه آموزش به آنهاست. با این روش به فرزندان خود میآموزید که چگونه و چرا باید درخانواده نقش داشته باشند.
اگرچه این کار در ابتدا آسان نیست و حتی ممکن است موقتاً به مشکلات اضافه کند، در بلندمدت مفید خواهد بود. قوانین خانواده را تنظیم کنید و به فرزندانتان بیاموزید که چه کسی مدیر است. اینطوری در عین آموزش به کودکان، آنها را در مسئولیتهای خانه نیز شریک کردهاید.
۸. دوری از خانواده
دوری از خانواده بسیار سخت است. هرچند ممکن است دلتنگی هر زمانی اتفاق بیفتد، اگر موقع تعطیلات در کنار عزیزانتان نباشید سختی آن بیشتر است. تماس تصویری و صحبت با خانواده رفع دلتنگیتان را راحتتر میکند. همچنین با پیداکردن دوستان خوب میتوانید احساس دلتنگی خود را کاهش دهید.
۹. ابتلای یکی از اعضای خانواده به مشکلات روحیروانی
درگیرشدن یکی از اعضای خانواده با آسیبهای روحیروانی یکی از بزرگترین معضلات خانواده است. این مسئله آن قدر مهم است که شاید حتی دیگر اعضای خانواده را نیز بهشدت تحتتأثیر قرار دهد. در عین حال فرد مبتلا نیاز دارد بیشترین حمایت را از اعضای خانوادهی خود دریافت کند.
کمک متخصص در این مورد واجب است. شما نباید به این بهانه که فرد مبتلا عضو خانواده و عزیز شماست، نیاز او به رواندرمانی را انکار کنید. هر زمان که لازم است برای حل مشکلات خانوادگی از متخصص کمک بگیرید و برای بهبود اوضاع صبور باشید.
۱۰. جدایی یا طلاق
یکی از بدترین اتفاقات مشکلات خانوادگی طلاق است که خانواده را نابود میکند و یکی از زشتترین مسائل خانواده است که به ساختار آن آسیب جدی میزند. پس از این رخداد، شما باید در کنار اعضای خانواده بمانید و گوشی شنوا برای شنیدن درددلها و شانهای صبور برای گریهکردن باشید. در چنین وضعیتی که آنان به کمک شما نیاز دارند، نباید با سرزنش به آنها صدمه بزنید یا آنها را به حال خود رها کنید.
طلاق برای همهی اعضای خانواده سخت است، بنابراین در کنار اعضای خانوادهی خود بمانید تا به آنها کمک دهید یا در صورت نیاز از آنان کمک دریافت کنید.
در این مقاله به توضیح مختصر و مفید دلایل اصلی مشکلات خانوادگی پرداختیم و برای حلش راهکار دادبم. اگر به اطلاعات بیشتر نیاز دارید مقاله سایت theinternationalpsychologyclinic را حتما مطالعه کنید.
ندرا گلوِر تواب در کتاب «به دور از تنش» میگوید: «همه امیدوارند که ازدواجشان دوام بیاورد، اما وقتی همهچیز باب میلشان پیش نمیرود، عصبانی میشوند. باوجوداین، ترک شریک زندگی به معنای ترک فرزند نیست. فرزندان، چه در کودکی و چه در بزرگسالی، اغلب مابین اختلافات والدین خود قرار میگیرند. در برخی موارد، والدین فرزند خود را مجبور به انتخاب میکنند و با این کار ناامیدی خود از شریک زندگیشان را تخلیه میکنند. عواطف و ناامیدی والدین نباید سر فرزندان، در هر سنی، خالی شود.
والدین باید مراقب باشند احساساتشان به همسر سابقشان باعث تخریب احساسات فرزندانشان نشود. عصبانیت والدین میتواند مانعی برای ارتباط فرزندان با شریک قبلی زندگی آنها شود که این امری بسیار مضر است. من معمولاً شاهد این موضوع بودهام که فرزندان بزرگسال مواقعی که هر دو والد در یک اتاق با هم هستند ازنظر عاطفی دچار مشکل میشوند. مهار احساسات ازسوی والدین آسیبدیده میتواند دشوار باشد. بااینحال، لازم است فرزندان، علیرغم مشکلات والدین، روابط سالمی را با پدر و مادر خود داشته باشند.»
سخن پایانی درباره مشکلات خانوادگی
در این مقاله برخی از رایجترین مشکلات خانوادگی را مطرح کردیم که هر کسی ممکن است دچارشان بشود. اکنون که میدانید با این مشکلات چگونه مواجه شوید، با دانش خود به خانوادهتان هدیهای شایسته بدهید و خود نیز با آرامش بیشتر به زندگی ادامه دهید.
مطالعه هم یکی از روشهای مفید و اثربخش برای افزایش آگاهی و بهبود کیفیت زندگی است، بهویژه وقتی کتابهای مناسب را برای مطالعه انتخاب کنیم. پیشنهاد میکنیم این سه کتاب عالی را که با موضوع عشق و مشکلات خانوادگی مرتبطاند، در فهرست مطالعهی خود قرار دهید.
به دور از تنش، راهنمای مدیریت روابط ناسالم خانوادگی
|
ازعشقگفتن: عشاق، غریبهها، والدین، دوستان، آغازها و پایانها
|
کتابی که آرزو میکنید والدینتان خوانده بودند
|