آیا افسردگی باعث ایجاد مشکل در روابط زناشویی میشود یا مشکلات ناشی از روابط زناشویی باعث افسردگی میشود؟ خب هر دوی این اتفاقات ممکن است رخ
بدهند! وقتی زن یا شوهر دچار افسردگی بشود، کل رابطه دچار مشکل میشود و گاهی هم برعکس است و وقتی رابطه دچار مشکل میشود، یکی از زوجین یا هر دو را دچار افسردگی میکند.
آنچه در این مقاله میخوانید
افسردگی یکی از زوجین باعث چه مشکلاتی در رابطهی زناشویی میشود؟
بروز افسردگی در فرد بر اطرافیان و کسانی که با او در ارتباطاند نیز اثر میگذارد. طرز فکر اعضای خانواده دربارهی فرد افسرده کیفیت زندگی آنها را تحتتأثیر قرار میدهد. افراد افسرده عموماً بیتفاوت، غمگین، خسته و منفیبافاند. آنها انرژی کمی برای انجام وظایف و لذتبردن از زندگی مشترک دارند. دربارهی همهی مسائل با دید منفی صحبت میکنند. از نظر فرد افسرده حتی اتفاقات معمولی یا مثبت ممکن است منفی دیده شوند.
در رابطهای که یک طرفش فردی افسرده باشد، وظایف عادی و وظایف مربوط به رابطه بهدرستی انجام نمیشوند و همسر و فرزندان بزرگتر معمولاً مجبور به جبران کم و کاستیها هستند.
همسر فرد افسرده بسیاری از بارها را بهتنهایی و بدون همراهی شریک افسردهاش به دوش میکشد. همهی این تغییرات در خانواده ممکن است منجر به احساس رنجش و عصبانیت شوند. ارتباط عاطفی، صمیمیت و میل جنسی ناپدید میشوند و این باعث ایجاد حس تنهایی، اندوه و ناامیدی در ازدواج میشود.
بسیاری از افرادی که به افسردگی مبتلا نیستند یا هیچوقت دچارش نشدهاند، این سؤال برایشان پیش میآید که چرا فرد افسرده نمیتواند زندگی طبیعی خود را ادامه دهد و با انجام کارهای مفید باعث بهبود خود شود. کمحوصلگی و درکنکردن فرد دچار افسردگی ممکن است مشکلات زوجهای درگیر افسردگی را بیشتر کند.
مشکلات رابطهی زناشویی چطور منجر به افسردگی میشوند؟
برخی از مشکلات رابطهی زناشویی ممکن است باعث افسردگی شوند. بروز درگیری، فاششدن مسائل، احساس تنهایی و دوری از شریک زندگی برخی از اتفاقات زندگی مشترکاند که ممکن است باعث افسردگی بشوند. افرادی که معتقدند شریک زندگی آنها تمایلی به همکاری برای بهبود شرایط ندارد، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگیاند.
همچنین کسانی که از مهارتهای ارتباطی برای حل مسائل بیبهرهاند یا در زندگی زناشویی خود صادق نیستند، بیشتر دچار افسردگی میشوند و گاهی تسلط خود بر زندگی را کاملاً از دست میدهند. همچنین افرادی که سابقهی ابتلا به افسردگی داشتهاند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی ناشی از مسائل زناشویی هستند. افسردگی برای کسانی که تازه به آن مبتلا شدهاند، احتمالاً گذراست و با کاهش مشکلات در رابطه بهسادگی برطرف میشود.
دلایل رایج بروز افسردگی ناشی از رابطهی زناشویی
۱. خیانت
خیانت یکی از دلایل اصلی افسردگی در روابط زناشویی است. افرادی که به شریک عاطفی خود وفادارند ولی شریک زندگیشان به آنها خیانت میکند، دچار حس تحقیر و خیانت میشوند. این مسئله از نظر عاطفی بسیار آسیبزاست.
طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۲، خیانت ممکن است احتمال بروز افکار خودکشی را افزایش دهد و سبب حالتی با علائم مشابه اختلال استرس پس از سانحه شود. همچنین بر اساس تحقیقی در سال ۲۰۱۶، مطلعشدن از خیانت احتمال بروز اختلال افسردگی حاد را افزایش میدهد.
۲. سوءاستفاده
بر اساس پژوهشی در سال ۲۰۲۰، خشونت شریک عاطفی با اختلال افسردگی حاد در زنان مرتبط است. احتمال بروز اضطراب و افسردگی در مردانی که قربانی سوءاستفاده و آزار و اذیت شدهاند، بیشتر است. اگرچه ممکن است رخدادن سوءاستفاده نادر به نظر برسد، این اتفاق بسیار رایج است بهخصوص سوءاستفادهی عاطفی. برخی از نمونههای سوءاستفادهی عاطفی عبارتاند از:
- رفتار سلطهگرانه، مالکانه یا بهرهکشی.
- رفتاری که برای مطیعکردن، تنبیهکردن یا شکستن کسی انجام شود.
- دورکردن فرد از دوستان و خانوادهاش.
۳. رابطهی راه دور
رابطهی راه دور بهرغم مزایا، معایبی نیز دارد. در طول دورههای طولانی جدایی، افراد دلتنگ شریک زندگی خود میشوند یا ممکن است دربارهی رابطه و آیندهی آن دچار نگرانی شوند.
۴. فروپاشی رابطه
فروپاشی رابطه ممکن است باعث تحولات بزرگ در زندگی فرد و همچنین بروز احساسات منفی مانند خشم، تنهایی یا غم و اندوه شود. فروپاشی رابطه همچنین احتمالاً بهمعنی اجبار یکی از طرفین به ترک خانه و کاشانهی خود و در برخی موارد بهمعنای جدایی از فرزندان یا حیوانات خانگی است.
۵. افسردگی پس از زایمان
ممکن است زنان بلافاصله پس از زایمان تا حداکثر یک سال پس از آن دچار افسردگی پس از زایمان باشند. رایجترین زمان بروز این افسردگی سه ماه پس از تولد نوزاد است.
افسردگی پس از زایمان با اندوه تازهمادران متفاوت است و مدت بسیار بیشتری ادامه مییابد و باعث تغییر روتینهای زندگی مثل بههمخوردن نظم خواب و تغذیه میشود. به نظر میرسد که علت اصلی افسردگی پس از زایمان تغییرات هورمونی ناگهانی و داشتن سابقهی افسردگی و حمایت ناکافی همسر و خانواده و دوستان باشد.
کارهایی که زوجها میتوانند برای مقابله با افسردگی انجام دهند
۱. نشانههای افسردگی را بیاموزید
مطالعه و یادگیری بسیار مفید است. دربارهی علائم شروع افسردگی و علائمی که نشان از بروز قبلی افسردگی دارند، مطالعه یا با افراد مطلع صحبت کنید.
۲. افسردگی را تشخیص دهید و راجع به آن صحبت کنید
همیشه در گفتوگو را باز نگه دارید. وقتی افسردگی رخ داد، آن را تشخیص دهید و با حفظ مهر و محبت و بدون قضاوتکردن، دربارهی آن با یکدیگر صحبت کنید.
۳. افسردگی را به مسئلهای شخصی تبدیل نکنید
همیشه دربارهی خود افسردگی صحبت کنید نه دربارهی شخص افسرده. هیچکس دوست ندارد افسرده باشد. افسردگی بخشی از شخصیت فرد نیست، بلکه عارضهای است که بر زندگی فرد و عزیزان اون اثر میگذارد.
ناتاشا لان در کتاب «از عشق گفتن» دربارهی پذیرش دیگری میگوید: «زمانی که یادمان میرود به دیگری بگوییم کیستیم و بپرسیم او کیست، عشق دچار مشکل میشود. خواه این عشق متعلق به یک رابطهی دوستانه باشد، خواه متعلق به یک رابطهی عاشقانه. هر دو طرف موظفاند همواره دربارهی طرف مقابل بیاموزند و او را همانگونه که هست بپذیرند»
۴. برنامهای برای همکاری آماده کنید
هر فرد بایستی مسئولیت زندگی خود را بر عهده بگیرد. آمادهبودن زوجین برای همکاری با یکدیگر در چهارچوب رابطهی عاشقانهشان بسیار مفید است. اینطوری با ذهنیت و آمادگی قبلی دربارهی تغییر گویشها و رفتارهای یکدیگر با هم صحبت میکنید. در طول دوره افسردگی و تا پایان آن، هریک از شما نیازهایتان را برای یکدیگر بازگو کنید و برای مراقبت از خود و دیگری به طرف مقابل کمک کنید.
۵. از دیگران کمک بگیرید
از خانواده، دوستان یا مشاور متخصص کمک بگیرید. بهجای اینکه بگذارید افسردگی رشد کند و باعث مشکل شود، با آن مقابله کنید.
چطور میتوانید به شریک زندگی خود برای مقابله با افسردگی کمک کنید؟
مهم است که همسرِ فرد مبتلا به افسردگی درک کند که احتمالاً نمیتواند بیماری او را درمان کند. همچنین هرگز نمیتوان در صورت تمایلنداشتن خود فرد، به او کمک داد. کاری که همسران میتوانند انجام دهند، نشاندادن درک و عشق و محبت است. فرد افسرده اگر احساس کند که در رابطهای محبتآمیز و امن قرار دارد، برای بهبود خود حمایت بیشتری طلب میکند. در ادامه، بعضی از کارهایی را که از دست همسران برمیآیند، توضیح دادهایم.
- یادگیری دربارهی افسردگی: بهتر است افراد دربارهی افسردگی، نحوهی تأثیر آن بر فرد و روشهای درمانیاش بیاموزند. اینگونه در صورت لزوم درک بهتری از آنچه بر شریک زندگی خود میگذرد به دست میآورند.
- ایجاد فضای امن: به فرد مبتلا به افسردگی فضایی بدهید تا افکار و احساسات خود را بدون احساس قضاوتشدن بیان کند. همیشه سعی کنید این افکار و احساسات را تأیید کنید.
- ارائهی حمایت عملی: همسران در صورت لزوم میتوانند در کارهای دشوار برای فرد افسرده مانند پختن غذا یا رفتن به قرار ملاقات به وی کمک کنند.
- تعیین مرزها و انتظارات: اگرچه ارائهی حمایت ضروری است، محدودیتهایی نیز برای آن وجود دارد. اطمینان حاصل کنید که همه این موضوع را درک میکنند و میدانند که محدودیتهای موجود برای کمککردن ناشی از بیتوجهی نیست.
در سایت mentalhelp که سایتی معتبر در ضمینه مشکلات زناشویی و طلاق است، میتوانید اطلاعات تکمیلی در مورد افسردگی و مشکلات ازدواج روابط زناشویی را مطالعه بفرمایید.
در بخشی از کتاب «محکم در آغوشم بگیر» میخوانیم: «کاری بهسادگیِ گرفتنِ دستِ شریکِ زندگیمان میتواند بهشدت روی ما تأثیر بگذارد و عملاً نورونهای عصبی را در مغزمان آرام کند.
جیم کوان ، روانشناسی از دانشگاه ویرجینیا ، به زنانِ بیماری که قرار بود از مغزشان اِمآرآی گرفته شود گفت که وقتی چراغ قرمزی در دستگاه روشن شود، آنها شاید شوک الکتریکیِ خفیفی در پایشان حس کنند و شاید هم حس نکنند.
این اطلاعات مراکز استرس را در مغز بیماران روشن کرد. اما وقتی شریک زندگی دست بیمار را میگرفت، احساس استرس کمتری ثبت میشد. و وقتی شوک به آنها وارد میشد، درد کمتری حس میکردند.
این اثر بهشکل قابل توجهی در شادترین روابط قویتر است؛ یعنی روابطی که شرکای زندگی در آنها نمرات بالایی در فداکاری گرفتهاند و محققان به آنها زوج طلایی میگویند. تماس با شریکِ عزیزِ زندگی عملاً بهعنوان حائلی در برابر شوک، استرس و درد عمل میکند.»
یکی از معضلات بزرگ جامعه ما آموزش و پرورش است زیرا با هرم یادگیری مسئولان آشنا نیستند، در مقاله هرم یادگیری به توضیح کامل روش آموزش درست پرداخته ایم حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی افسردگی و مشکلات زناشویی
افسردگی مشکلاتی برای زندگی مشترک ایجاد میکند، اما همیشه منجر به طلاق نمیشود. پذیرش افسردگی بهعنوان عاملی که بر ازدواج تأثیر میگذارد و یادگیری نحوهی مقابله با آن علاوهبر حفظ رابطهی عاشقانه، باعث میشود زوجها قویتر شوند و با یکدیگر روابط محکمتری برقرار کنند.
ضروری است که افراد هنگام مراقبت از فرد مبتلا به افسردگی مراقب سلامت روان خود نیز باشند. در این وضعیت، مراجعه به درمانگر بسیار مفید خواهد بود. مطالعه نیز یکی از روشهای مفید و اثربخش برای افزایش آگاهی و بهبود کیفیت زندگی است، بهویژه وقتی کتابهای مناسب را برای مطالعه انتخاب کنیم. پیشنهاد میکنیم این سه کتاب عالی را که با موضوع عشق و مشکلات خانوادگی مرتبطاند، در فهرست مطالعهی خود قرار دهید.
آیا می دانیدچگونه با افسردگی در روابط مقابله کنیم ؟ برای مطاله بیشتر کلیک کنید.
ازعشقگفتن: عشاق، غریبهها، والدین، دوستان، آغازها و پایانها |
هشت قاعده عشق |
مخکم در آغوشم بگیر |