۲۳ راه حل مشکلات زندگی زناشویی + مشاوره حل مشکلات زناشویی و معرفی کتاب

کتاب روانشناسی حل مشکلات زناشویی

 

 

مشاوره‌ی ازدواج به این معنی است که زوجین برای پشت‌سرگذاشتن مشکلات رابطه‌شان از فردی متخصص راهنمایی بگیرند. مجموعه‌ای از عوامل سبب می‌شوند که زوجی برای رابطه‌شان در جست‌وجوی کمک حرفه‌ای باشند.
اگر مشاوره‌ی ازدواج و زوج‌درمانی به‌موقع انجام شود، بسیار تأثیرگذار خواهد بود. در این مقاله توضیح می‌دهد که مشاوره‌ی ازدواج و مشاوره حل مشکلات زناشویی و طلاق تا چه حد تأثیرگذار است، افراد به چه دلایلی به مشاور ازدواج مراجعه می‌کنند و این مشاوره برای چه کسانی مفید است. همچنین شما را راهنمایی می‌کنیم که اگر همسرتان تمایلی به مشاوره ندارد (اما شما تمایل دارید)، باید چه کنید. با ما همراه باشید.

 

اثربخشی مشاوره‌ی ازدواج

رویکرد درمانی هیجان‌مدار (EFT) یکی از شاخه‌های زوج‌درمانی است. این رویکرد را دکتر سو جانسون بنیان گذاشته است و پژوهش‌های بسیاری از آن پشتیبانی می‌کنند و بیشترین اثربخشی را دارد. بر اساس پژوهش‌ها، این روشِ درمانی برای زوج‌هایی از نژادها و فرهنگ‌های متفاوت مفید است و اثرات ماندگاری دارد.

مثلاً طی پژوهشی در سال ۲۰۱۷، کارآمدی زوج‌درمانی برای گروهی از کهنه‌سربازان با تفاوت‌های نژادی و گروه‌های سنی مختلف بررسی شد و نتیجه این بود که در همه‌ی موارد، زوج‌درمانی سودمند بوده است و بهبودی در روابط زوجین تا ۱۸ ماه پس از درمان نیز ادامه داشته است.

طبق پژوهش دیگری در سال ۲۰۱۷، بهبودی رابطه تا ۲۴ ماه پس از درمان هم ادامه داشته است و بر اساس نتایج پژوهشی دیگر در سال ۲۰۱۵، این رویکرد برای زوج‌هایی با مشکل ناباروری هم مفید بوده است.

 

روانشناسی حل مشکلات زناشویی

آیا مشاوره‌ی ازدواج واقعاً اثر‌بخش است؟

مشاوره‌ی ازدواج در بهبود رابطه‌ نقش دارد، اما عوامل بسیاری در میزان این اثربخشی دخیل‌اند، از جمله تمایل شما به بهبودبخشیدن رابطه‌تان. در کل پژوهشگران در زمینه‌ی ازدواج و رابطه توصیه می‌کنند که هدف زوج‌درمانی باید تغییر الگوهای تعامل، پیوند عاطفی و ارتباط بین زوجین باشد.

سو جانسن در کتاب «محکم در آغوشم بگیر» با ذکر این مثال بر اثربخشی زوج‌درمانی تأکید کرده است: «در یک رابطه‌ی عاشقانه، وابستگیِ امن، روابطِ جنسی، و حمایت، همراه هم هستند. همسران زنجیره‌ای مثبت از صمیمیت، مسئولیت‌پذیری، توجه و اشتیاق را به وجود می‌آورند. چارلی در اولین جلسه‌ی مشاوره‌اش رسماً اعلام کرد که برای طلاق وکیل گرفته. حالا ـ بعد از چند ماه ـ درحالی‌که همسرش ـ شارون ـ با خوشحالی سر تکان می‌دهد، به من می‌گوید: «خیلی با هم صمیمی‌تر شدیم. گمونم هیچ‌وقت تا این حد به هم نزدیک نبوده‌یم. دیگه عصبی نمی‌شم و حسودی نمی‌کنم. بهش اعتماد دارم. هر وقت به کمکش نیاز دارم می‌تونم بهش بگم، و اونم می‌تونه ازم کمک بخواد. وقتی این‌جوری احساسِ نزدیکی می‌کنیم، دلم می‌خواد مراقبِ شارون باشم. دوست دارم وقتی کمر‌درد داره کمکش کنم. من واسه‌ش یه تشک‌برقی خریدم. و اون داره بهم کمک می‌کنه سیگار رو ترک کنم. انگار یه رابطه‌ی کاملاً جدید داریم.»»

آیا مشاوره‌ی ازدواج ارزش امتحان‌کردن را دارد؟

مشاوره‌ی ازدواج برای هر زوجی که می‌خواهند راهی پیدا کنند تا زندگی مشترک بهتری داشته باشند، ارزنده است. این رویکرد در مراحل مختلف رابطه مفید خواهد بود و طیف گسترده‌ای از مسائلی را حل خواهد کرد که ممکن است در هر ازدواجی وجود داشته باشند.

مشاوره‌ی ازدواج برای زوج‌های جوان سودمند است، زیرا به آن‌ها کمک می‌کند در اوایل ازدواجشان ارتباطی سالم با یکدیگر برقرار کنند. بر اساس پژوهش‌ها، مشاوره‌ی پیش از ازدواج مهارت زوجین را افزایش می‌دهد تا بتوانند در طولانی‌مدت رابطه‌ی ماندگاری داشته باشند.

همسرانی که تمایل به بهسازی فردی دارند، از این روش بهره‌مند می‌شوند زیرا مشاوره زمانی مفیدتر خواهد بود که هر دو طرف پذیرش و تمایل داشته باشند تا عیب‌های خود را ببینند و در پی ایجاد تغییر باشند.

زوج‌هایی که زودتر به فکر دریافت کمک باشند، نتایج مطلوب‌تری خواهند گرفت، زیرا طبق نظر دکتر جان گاتمن که یکی از کارشناسان پیشتاز حوزه‌ی روابط و ازدواج است،‌ زوج‌هایی که پیش از جدی‌شدن مشکلاتشان برای دریافت مشاوره اقدام می‌کنند، نتیجه‌ی چشمگیری از این روش می‌گیرند. حتی زوج‌هایی هم که به مرحله‌ای رسیده‌اند که به طلاق فکر می‌کنند، می‌توانند به نتیجه‌ی مشاوره‌ی ازدواج امیدوار باشند.

از کجا بفهمیم به مشاوره‌ی ازدواج نیاز داریم؟

دلایل بسیاری سبب می‌شوند که زوجی برای مشاوره‌ی ازدواج اقدام کنند. برخی افراد به‌‌دلایلی مانند ازدواج در سن کم، تجربه‌ی طلاق والدین یا کم‌بودن درآمد بیشتر در معرض طلاق هستند، اما هیچ‌یک از این عوامل به‌تنهایی شما را ملزم به دریافت مشاوره نمی‌کنند.

شما باید به جنبه‌هایی از رابطه خود توجه کنید که ممکن است موجب پریشانی، نارضایتی یا کشمکش شوند. به پرسش‌های زیر درباره‌ی خودتان، شریک زندگی‌تان و ازدواجتان فکر کنید:

  • آیا شما و شریک زندگی‌تان بر سر مسائل مربوط به باورهای مذهبی و ارزش‌ها اختلاف دارید؟
  • آیا اغلب از یکدیگر انتقاد می‌کنید؟
  • آیا در ازدواج شما حالت تدافعی بسیاری وجود دارد؟
  • آیا معمولاً از یکدیگر دوری می‌کنید؟
  • آیا به یکدیگر احساس نفرت، عصبانیت یا رنجش دارید؟
  • آیا فکر می‌کنید که نمی‌توانید به‌خوبی با هم ارتباط برقرار کنید؟
  • آیا شریک زندگی‌تان را نادیده می‌گیرید؟
  • آیا احساس می‌کنید که هیچ وجه اشتراکی با شریک زندگی‌تان ندارید؟
  • آیا احساس می‌کنید که روزبه‌روز بیشتر از شریک زندگی‌تان دور می‌شوید؟
  • آیا در ازدواج شما مشکلاتی از قبیل خیانت، اعتیاد یا بدرفتاری وجود دارد؟

اگر به تعدادی از این پرسش‌ها پاسخ مثبت داده‌اید، به‌احتمال زیاد در معرض نارضایتی از رابطه و طلاقید. منظور این نیست که طلاق برای شما امری اجتناب‌ناپذیر است، اما به این معنی است که باید برای سالم نگه‌داشتن رابطه خود بیشتر تلاش کنید. مشاور ازدواج می‌تواند در این راه شما را یاری کند.

دلایل بسیاری سبب می‌شوند یک زندگی مشترک به مرحله‌ای برسد که نیاز به مشاوره داشته باشد. استرس زندگی روزمره در کنار نیازهای کاری و خانواده باعث می‌شوند که زوجین به‌سختی بتوانند با یکدیگر احساس نزدیکی و پیوند کنند.
باید این نکته‌ی مهم را به یاد داشته باشید که فکرکردن به مشاوره‌ی ازدواج به این معنی نیست که رابطه‌ی شما شکست خورده است. بلکه نشانگر این است که شما تمایل دارید ازدواجتان را بهبود ببخشید، ارتباطتان را تقویت کنید و با شریک زندگی‌تان صمیمی‌تر شوید.

همسرانی که انتظارات واقع‌گرایانه‌ای از یکدیگر و ازدواجشان دارند، به‌خوبی با هم ارتباط برقرار می‌کنند، از مهارت‌های حل اختلاف بهره می‌گیرند، با یکدیگر سازگارند و‌ کمتر در معرض تهدید طلاق قرار می‌گیرند. البته حتی این زوجین هم هنگام گذر از مرحله‌ای به مرحله‌ی دیگر یا صرفاً برای تقویت‌کردن مهارت‌های ارتباطی و ایجاد پیوندی مستحکم می‌توانند از مشاوره بهره‌مند شوند.

مشاوره حل مشکلات زناشویی

چه زمانی باید برای مشاوره‌ی ازدواج اقدام کنیم؟

اگر شما و همسرتان هر دو از رابطه‌تان ناراضی هستید و با مشکلات خاصی مانند مشکلات مالی، خیانت و مسائل مربوط به مراقبت از فرزندان دست‌وپنجه نرم می‌کنید، احتمالاً لازم است که به مشاور مراجعه کنید. یکی از باورهای غلط این است که باید زمانی به مشاور رجوع کنید که مشکلاتتان بسیار جدی شده‌اند.
حتی اگر در حال حاضر مسائل خاصی ندارید، مشاوره رویکردی فوق‌العاده است تا از روزنه‌ی آن ازدواجتان را بررسی کنید و راهکارهایی برای حفظ رابطه‌ای سالم بیاموزید.

بر اساس پژوهش‌ها، همسرانی که تلاش کرده‌اند بدون کمک‌گرفتن از مشاور رابطه‌شان را بهبود ببخشند، بیش از آنانی که به مشاور مراجعه کرده‌اند، در رابطه‌شان احساس پریشانی و نارضایتی دارند. بنابراین اگر می‌توانید از مشاور کمک بگیرید، بهتر است از همان زمان که مشکلات آغاز می‌شوند، به متخصص مراجعه کنید تا بتوانید در آینده موانع را راحت‌تر از سر راه بردارید.

آیا شریک زندگی شما از مراجعه به مشاوره حل مشکلات زناشویی برای ازدواج امتناع می‌کند؟

بسیار پیش می‌آید که یکی از همسران تمایلی به شرکت در جلسات روان‌درمانی نداشته باشد. در این بخش توضیح می‌دهیم که اگر می‌خواهید به مشاور مراجعه کنید، چگونه باید این مسائل را بین خودتان حل کنید.

  • شریک زندگی شما قبلاً هرگز به جلسه‌ی روان‌درمانی نرفته است: به همسرتان قوت ‌قلب بدهید که جلسه‌ی زوج‌درمانی امری طبیعی است. سعی نکنید ترس‌های او را کم‌اهمیت جلوه دهید، بلکه آگاهش کنید که در جلسه‌ی مشاوره چه می‌گذرد تا این مسئله کمتر برایش دلهره‌آور باشد.
  • شریک زندگی شما نگران است که رابطه‌ی شما دستخوش تغییر شود: سعی کنید با ملایمت به او خاطرنشان کنید که هدف از مشاوره ایجاد تحولی مثبت در رابطه و به نفع هر دوی شماست.
  • همسر شما از مشاوری که انتخاب کرده‌اید، خوشش نمی‌آید: اگر شریک زندگی شما با روان‌درمانگر یا مشاوری که معرفی کرده‌اید راحت نیست، با همکاری یکدیگر متخصص دیگری را انتخاب کنید.
  • همسر شما احساساتش را بیان نمی‌کند: اگر همسرتان تمایلی ندارد که احساساتش را با مشاور در میان بگذارد، صبوری پیشه کنید. شاید بهتر باشد که پیش از جلسه حضوری، تماسی تلفنی با مشاور داشته باشد تا از او سوالاتی بپرسد و بیشتر احساس راحتی کند.

درنهایت، شما به هیچ روشی نمی‌توانید همسرتان را مجبور کنید که به مشاور ازدواج مراجعه کند. اگر شریک زندگی شما تصمیم ندارد که به مشاور مراجعه کند، می‌توانید به‌تنهایی اقدام کنید. در این صورت هم مشاور می‌تواند راهکارهای مؤثری برای مقابله با مشکلات ازدواجتان به شما بیاموزد که برای هر دوی شما مفید باشند.

زوج‌های خوشبخت چگونه اختلافات را حل‌وفصل می‌کنند؟

حتی افرادی که رابطه‌ای خوب و سالم دارند هم دچار مشکلاتی می‌شوند و با اختلافاتی دست‌به‌گریبان‌اند. زوج‌های خوشبخت هم درباره‌ی پول، فرزندان، خانواده‌های یکدیگر و رابطه‌ی زناشویی با هم بحث می‌کنند. راز موفقیت این زوج‌ها در شیوه‌ی مدیریت این اختلافات نهفته است.

جان گاتمن پژوهشی درباره‌ی زوج‌های خوشبخت انجام داده است. او به این نتیجه رسید که همه‌ی زوج‌ها در ازدواجشان دچار اختلاف‌هایی می‌شوند، اما زوج‌های خوشبخت می‌دانند که چگونه به اختلافاتشان رسیدگی کنند. مشکل زوج‌های ناموفق نداشتن همین مهارت‌هاست.

در کتاب «از عشق گفتن»، ناتاشا لان با تأکید بر اهمیت کسب مهارت‌های تعامل با شریک زندگی می‌گوید: «به نظر من زیباترین چیز در مورد عشق بلندمدت این است که یک روز به خودتان می‌آیید و می‌فهمید حضور یک شخص خاص در زندگی‌تان ضرورت شده است. زندگی من بدون شریک زندگی‌ام معنایی ندارد و او هم همان‌قدر ضرورت حضور مرا در زندگی‌اش احساس می‌کند. همچنین (هرچند بدیهی به نظر می‌آید؛ اما مهم است) ما هر روز یکدیگر را می‌خندانیم. لذت‌بردن از مصاحبت یکدیگر بخش مهمی از عشق است. اجازه بدهید والدینم را مثال بزنم: آن‌ها ۴۷ سال است که ازدواج کرده‌اند؛ اما هنوز همدیگر را می‌خندانند و با هم به قرارهای عاشقانه می‌روند. حتی وقتی دعوایشان می‌شود، باز هم با یکدیگر رفیق‌اند. آن‌ها هم مثل هر زوج دیگری پستی‌وبلندهای زیادی را از سر گذرانده‌اند؛ اما در نهایت برای همدیگر احترام قائل‌اند. این احترام باید همیشگی باشد.»

عمده مشکلات زناشویی

سخن پایانی درباره مشاوره حل مشکلات زناشویی

اغلب زوج‌ها آن‌قدر تعلل می‌کنند که مشکلات رابطه‌شان تحمل‌ناپذیر می‌شوند، در حالی که اگر از همان ابتدا از متخصص کمک بگیرند، برایشان مفیدتر خواهد بود. چنانچه بیاموزید مهارت برقراری ارتباط خود را تقویت کنید، راه‌هایی مؤثر برای حل اختلافات پیدا کنید و خلوت عاطفی‌تان را بازسازی کنید، پیوندتان محکم‌تر خواهد شد و بیشتر با شریک زندگی‌تان صمیمی خواهید شد.

زوج‌درمانی یکی از راهکارهای بسیار مؤثر و ارزشمند است. این نوع مشاوره به زوج‌ها کمک می‌کند برای داشتن رابطه‌ای سالم و پایدار بهترین راهبردها را بیاموزند تا موانع و اختلافات زندگی مشترکشان را بهتر درک کنند و به دنبال راه‌حل‌های کارآمدتر برای آن‌ها بگردند. اگر در ابتدای راه زندگی مشترک خودید یا سال‌هاست که در کنار همسرتان این مسیر را با پستی و بلندی‌های فراوان طی می‌کنید،
به شما توصیه می‌کنیم برای کسب تجربه‌ای ارزشمند و شروعی دوباره این مقاله را مطالعه کنید. مطالعه یکی از روش‌های مفید و اثربخش برای افزایش آگاهی و بهبود کیفیت زندگی است، به‌ویژه وقتی کتاب‌های مناسب را برای مطالعه انتخاب کنیم. پیشنهاد می‌کنیم این سه کتاب عالی را که با موضوع عشق و مشکلات خانوادگی مرتبط‌اند، در فهرست مطالعه‌ی خود قرار دهید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مشاوره برای حل مشکلات زناشویی کلیک کنید .

خرید کتاب ازعشق‌گفتن: عشاق، غریبه‌ها، والدین، دوستان، آغازها و پایان‌ها خرید کتاب هشت قاعده عشق خرید کتاب محکم در آغوشم بگیر

ازعشق‌گفتن: عشاق، غریبه‌ها، والدین، دوستان، آغازها و پایان‌ها

هشت قاعده عشق

مخکم در آغوشم بگیر

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *