چطور بهتر یاد بگیریم؟

 

وقتی مؤثرترین روش یادگیری را بلد باشید، یادگیری‌ مفاهیم و مهارت‌های جدید برای شما راحت‌تر می‌شود. اگر شما هم مانند بیشتر افراد محدودیت زمانی دارید، مهم است که بتوانید بیشترین بهره را از زمان خود ببرید. البته سرعت یادگیری تنها عامل مهم نیست.

 

نکته‌ی مهم دیگر این است که بتوانید اطلاعات آموخته‌شده را به‌درستی به خاطر بسپارید و همه‌ی این اطلاعات را بعداً به خاطر آورید و در موقعیت‌ها مختلف به‌خوبی از آن‌ها استفاده کنید. نمی‌توانید یک‌شبه بهترین روش یادگیری را پیدا کنید،

 

اما اگر چند روش یادگیری مؤثر را روزانه‌ به کار بگیرید، ممکن است شاهد پیشرفت چشمگیری در یادگیری خود باشید. در این مقاله، ده راهکار عالی برای بهبود یادگیری را بیان کرده‌ایم؛ با ما همراه باشید.

 

۱. حافظه‌ی خود را تقویت کنید

راهبردهای مختلفی برای تقویت حافظه وجود دارند. نکات ساده‌ای مانند «تمرکز خود را بهبود دهید»، «از جلسات یادگیری فشرده پرهیز کنید» و «روشی ساختارمند برای زمان‌بندی مطالعه‌ی خود در نظر داشته باشید» همگی نکات خوبی برای شروع‌اند، اما روان‌شناسی آموزه‌های خیلی بیشتری دارد که ممکن است سبب بهبود چشمگیر بهره‌وری شما در یادگیری شوند.

 

راهبردهای مفید برای بهبود حافظه‌ی شما عبارت‌اند از:

  • انجام‌ منظم آن دسته از تمرینات ورزشی که با بهبود حافظه و سلامت مغز در ارتباط‌اند.
  • اختصاص‌دادن زمانی به معاشرت اجتماعی با دیگران.
  • خواب کافی.
  • حذف چیزهایی که حواستان را پرت می‌کنند تا بتوانید روی چیزی تمرکز کنید که در حال یادگرفتنش هستید.
  • سازمان‌دهی اطلاعاتی که در حال مطالعه‌شان هستید تا راحت‌تر بتوانید آن‌ها را به خاطر بسپارید.
  • استفاده از روش مرور تفصیلی در زمان مطالعه. یعنی وقتی می‌خواهید چیز جدیدی یاد بگیرید، چند دقیقه وقت بگذارید و آن را با زبان خودتان برای خودتان شرح دهید.
  • استفاده از ابزارهای تصویری کمک‌آموزشی مانند عکس، نمودار و جدول.
  • اطلاعاتی را که در حال یادگیری‌ آن‌ها هستید، با صدای بلند بخوانید.

مثلا می‌توانید از روش‌های عمومی یادگیری مانند اختصاص‌دادن زمانی خاص به مطالعه و خواندن اطلاعات با صدای بلند استفاده کنید. همچنین می‌توانید این راهبردها را با راهبردهایی که باعث بهبود حافظه می‌شوند ترکیب کنید، مانند ورزش‌‌کردن و معاشرت‌کردن با دیگران.

۲. به یادگیری چیزهای جدید ادامه دهید

یکی از روش‌های مطمئن یادگیری برای تبدیل‌شدن به کسی که مطالب را بهتر یاد می‌گیرد، این است که فقط سعی کنید به یادگرفتن ادامه دهید. طبق تحقیقات، مغز ما قادر است سلول‌های مغزی جدید تولید کند. این فرایند را اصطلاحاً عصب‌زایی می‌نامند.

 

البته بسیاری از این سلول‌ها به‌مرور می‌میرند مگر اینکه فرد خود را درگیر نوعی یادگیری پرتلاش کند. با یادگرفتن چیزهای جدید این سلول‌ها زنده می‌مانند و در مدارهای مغزی جای می‌گیرند.

 یادگیری چیزهای جدید

بنابراین اگر دارید یک زبان جدید یاد می‌گیرید، نکته‌ی مهم این است که این زبان را دائماً تمرین کنید تا بتوانید دستاوردهای خود را حفظ کنید. این پدیده‌ی «اگر از آن استفاده نکنید، آن را از دست خواهید داد» شامل یک فرایند مغزی می‌شود که اصطلاحاً آن را «هرس‌کردن» می‌نامند.
در زمان هرس‌کردن بعضی مسیرهای خاص مغزی حفظ می‌شوند و مسیرهای دیگر حذف. اگر می‌خواهید اطلاعاتی که به‌‌تازگی یاد گرفته‌اید در جای خودشان باقی بمانند، باید آن‌ها را تمرین و مرور کنید.

در کتاب «بی‌حدومرز»، به‌نقل از تی اس الیوت می خوانیم: «هرگز نباید از جست‌وجو دست بکشیم؛ پایانِ تمام جست‌وجوها رسیدن به همان جایی ا‌ست که از آن شروع کرده‌ایم و از نو شناختن آن.»

 

۳. یادگیری به چند روش

یکی دیگر از بهترین روش یادگیری این است که روی یادگیری به بیش از یک روش تمرکز کنید. مثلا به‌جای اینکه فقط به یک پادکست گوش کنید که شامل روش یادگیری شنیداری می‌شود، می‌توانید راهی برای مرور اطلاعات به هر دو صورت کلامی و بصری پیدا کنید.

 

این روش ممکن است شامل توضیح‌دادن چیزهایی که یاد گرفته‌اید به یک دوست، یادداشت‌برداری یا کشیدن یک نقشه‌ی ذهنی باشد. وقتی به بیش از یک روش یاد می‌گیرید، دانشی را که به دست آورده‌اید محکم‌تر در ذهن خود حک می‌کنید.
مثلا در صورتی که قرار است یک زبان جدید یاد بگیرید، باید شیوه‌های متفاوتی را امتحان کنید مانند شنیدن مثال‌هایی به آن زبان، خواندن زبان نوشتاری، تمرین‌کردن با یک دوست و نوشتن یادداشت‌های خودتان.

 

یکی از نکته‌های مفید این است که تلاش کنید به‌جای تایپ‌کردن با لپ‌تاپ، تبلت یا کامپیوتر، یادداشت‌های خود را روی کاغذ بنویسید. بر اساس تحقیقات، یادداشت‌های دست‌نویس بهتر از یادداشت‌برداری‌های دیجیتالی باعث حک‌شدن اطلاعات در حافظه می‌شوند.

جیم کوییک در کتاب «بی‌حدومرز» بر نقش مهم مطالعه در یادگیری تأکید می‌کند و می‌گوید: «هر برنامه‌ای برای بی‌حدومرز‌کردنِ یادگیری در شما باید شامل خواندن باشد. همان‌ طور که حافظه برای تمام عملکردهای مغزی ضروری ا‌ست، خواندن هم برای تمام جنبه‌های یادگیری ضرورت دارد. اگر کسی به شما گفت خیلی مطالعه نمی‌کند، در واقع معنای حرفش این است که «دیگه دوست ندارم چیزی یاد بگیرم.» بله، می‌توان با تماشای فیلم آموزشی، گوش‌دادن به پادکست‌ها یا رفتن به سینما هم چیزی یاد گرفت. حتی احمقانه‌ترین برنامه‌های کمدی هم به شما چیزی یاد می‌دهند؛ اما اگر رویکردی صحیح برای مطالعه و خواندن نداشته باشید، نمی‌توانید یادگیری را به بخشی پویا و تجدیدپذیر از زندگی تبدیل کنید.»

 

۴. آنچه را در حال یادگیری‌اش هستید، تدریس کنید

مدت‌هاست آموزگاران متوجه شده‌اند یکی از بهترین روش یادگیری این است که آن موضوع را به شخص دیگری تدریس کنید. به‌احتمال زیاد این اتفاق را در دوران مدرسه تجربه کرده‌اید.

 

می‌توانید همین اصل را امروز هم پیاده کنید. فقط کافی است هر مهارت و دانشی را که به‌تازگی یاد گرفته‌اید، در اختیار دیگران هم قرار دهید. برای شروع، این اطلاعات را با کلمات و جملات خودتان بیان کنید. همین فرایند به‌‌تنهایی می‌تواند دانش جدید را در ذهن شما تثبیت کند. در مرحله‌ی بعد، باید روشی برای اشتراک‌گذاری چیزی که یاد گرفته‌اید پیدا کنید.

 

برخی از ایده‌هایی که می‌توانید در این خصوص اجرا کنید عبارت‌اند از:

  • نوشتن یک پست در وبلاگ؛
  • تهیه‌ی یک پادکست؛
  •  شرکت‌کردن در بحث‌های گروهی.

۵. اطلاعات جدید را روی اطلاعات قبلی بسازید

یکی دیگر از بهترین روش‌ها برای اینکه یادگیری مؤثرتری داشته باشید استفاده از یادگیری رابطه‌ای است. این روش عبارت است از ایجاد ارتباط بین اطلاعات جدید و چیزهایی که از قبل می‌دانید.

 

مثلا در صورتی که قرار است یک زبان جدید یاد بگیرید، شاید بتوانید کلمات و نکات دستوری جدیدی را که یاد می‌گیرید، به چیزهایی مرتبط کنید که از قبل در زبان مادری خود یا هر زبان دیگری که بلدید می‌دانید.

۶. تجربیات عملی کسب کنید

برای بسیاری از دانش‌آموزان یادگیری در حالت عادی عبارت است از مطالعه‌ی کتاب‌های درسی، حضور سر کلاس‌های درس یا تحقیق‌کردن در کتابخانه یا فضای مجازی. درست است که جست‌وجوی اطلاعات و نوشتن آن‌ها مهم است، اما در واقع به کار بستن دانش و مهارت جدیدی که فرا گرفته‌اید در یک کار عملی می‌تواند یکی از بهترین رو‌ش‌ها برای بهبود یادگیری باشد.

تجربیات عملی کسب کنید

اگر مهارتی که یاد می‌گیرید ورزش یا یک مهارت ورزشی است، باید این فعالیت رامرتب انجام دهید. در صورتی که قرار است یک زبان جدید یاد بگیرید، باید صحبت‌کردن را با شخص دیگری تمرین کنید و اطراف خودتان را با تجربیات مربوط به زبان پر کنید. فیلم‌هایی به زبان خارجی ببینید و شروع کنید به صحبت و مکالمه با بومی‌های آن زبان تا بتوانید مهارت‌های جدید خود را تمرین کنید.

۷. از اشتباه‌کردن نترسید

طبق تحقیقات، اشتباه‌کردن حین یادگیری معمولا سبب بهبود بازده‌ یادگیری می‌شود و یادگیری با روش آزمون و خطا در حالتی که پاسخ‌ها به پاسخ درست نزدیک باشند، بخشی مفید از فرایند یادگیری است.
در تحقیقی دیگر مشخص شد اشتباهاتی که بازخورد اصلاحی دریافت کنند، برای یادگیری مفیدند. بنابراین اگر هنگام یادگرفتن چیزی جدید مرتکب اشتباه شدید، مدتی زمان صرف اصلاح این اشتباه کنید و ببینید چه اتفاقی افتاده است که به این پاسخ غلط رسیده‌اید.

با این راهبرد می‌توانید مهارت‌های تفکر انتقادی را در خود پرورش دهید و در موقعیت‌های یادگیری که نیازمند تغییر عقیده‌تان هستند، انطباق‌پذیری بیشتری داشته باشد.

 

در این مقاله به راهکار های افزایش یادگیری پرداختیم و راه حل های اثبات شده را در مورد یادگیری بهتر شرح دادیم، مقاله ده نکته برتر مطالعه برای یادگیری بهتر را از این لینک حتما برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.

جیم کوییک در کتاب «بی‌حدومرز»، مراحل یادگیری از اشتباهات را شرح داده است:

«۱. اول مشخص کنید چه اتفاقی افتاده و چه اتفاقی نیفتاده است. ما معمولا علت را با ارتباط اشتباه می‌‌گیریم. بنابراین مطمئن شوید فهمیده‌اید چه اتفاقی افتاده و چه چیزی موجب اشتباه یا خطا شده است.
۲. سپس از خود بپرسید چرا این اشتباهات رخ داده‌اند. به‌دنبال لایه‌های عمیق‌تر اتفاق باشید. مدام بپرسید «چرا» تا اینکه لایه‌های سؤالتان درنهایت به پایان برسد.
۳. سپس بررسی کنید چطور می‌توانید به بهترین شکل ممکن در آینده از همان اشتباهات پرهیز کنید. اگر برخی از عواملی که موجب اشتباه شده‌اند از کنترل شما خارج هستند، بررسی کنید چطور می‌توانید از عللی که امکانِ حذفشان وجود ندارد، اجتناب کنید.
۴. نهایتا با استفاده از آنچه از این تمرین آموختید، مشخص کنید چطور می‌توان بهترین شرایط را ایجاد و از پیامدهای مطلوبتان در آینده پشتیبانی کنید.»

 

۸. از تمرینات بخش‌بخش استفاده کنید

یکی دیگر از راهبردهای مفید تمرین بخش‌بخش است. به‌جای اینکه سعی کنید تمام چیزهایی را که می‌خواهید یاد بگیرید در چند جلسه‌ی مطالعه‌ی طولانی یاد بگیرید، مدتی کوتاه متمرکز درس بخوانید و بعد به خودتان استراحت دهید.
بنابراین اگر در حال یادگیری یک زبان جدید هستید، می‌توانید مدت‌زمانی را به یک جلسه‌ی مطالعه‌ی فشرده اختصاص دهید. سپس مدتی استراحت کنید و بعد دوباره برگردید و چیزهایی را که قبلاً یاد گرفته‌اید تمرین کنید و در همین حین دانش خود را وسیع‌تر کنید و چیزهای جدید هم یاد بگیرید.

۹. آزمون بدهید

شاید به نظر برسد تخصیص زمان بیشتر به مطالعه یکی از بهترین روش‌ها برای به حداکثر رساندن بازده یادگیری است، اما بر اساس تحقیقات، آزمون‌دادن در واقع کمک می‌کند چیزی را که یاد گرفته‌اید بهتر به خاطر بیاورید، حتی اگر در آزمون به آن موضوع اشاره نشده باشد.

این پدیده را «اثر آزمون» می‌نامند و طبق آن، زمان‌گذاشتن برای بیرون‌کشیدن اطلاعات از حافظه باعث تثبیت آن اطلاعات در حافظه‌ی بلند‌مدت می‌شود. این تمرین بازیابی اطلاعات احتمال اینکه بتوانید آن اطلاعات را دوباره در آینده به خاطر بیاورید افزایش می‌دهد.

۱۰. چند کار را هم‌زمان انجام ندهید

سال‌ها تصور می‌شد کسانی که مولتی‌تسک‌اند، یعنی چند کار را هم‌زمان انجام می‌دهند، بر کسانی که این قابلیت را ندارند برتری دارند. اما طبق تحقیقات جدید، انجام‌دادنِ هم‌زمان چندین کار ممکن است باعث کم‌شدن اثر یادگیری ‌شود. انجام‌دادن هم‌زمان چند کار یعنی سعی کنید در آن واحد بیش از یک کار را انجام دهید

 

این فرایند یعنی تغییر مداوم بین کارهایی که در حال انجام‌‌دادنشان هستید یا سعی‌کردن برای اتمام سریع یک کار و بعد سراغ کار دیگر رفتن. طبق تحقیقات، چنین کاری نه‌تنها باعث کاهش بهره‌وری افراد در زمان کار می‌شود،

 

بلکه توجه را مختل می‌کند و گیرایی را کاهش می‌دهد. انجام‌دادن هم‌زمان چندین کار وقتی در حال مطالعه‌اید، تمرکزکردن را سخت‌تر می‌کند و میزان درک شما از این اطلاعات را کاهش می‌دهد.

 

همچنین بر اساس تحقیقات، مولتی‌تسک رسانه‌ای یا تقسیم توجه بین منابع رسانه‌ای گوناگون هم ممکن است تأثیری زیان‌بار بر یادگیری و عملکرد آکادمیک افراد داشته باشد.

چند کار را هم‌زمان انجام ندهید

 

برای جلوگیری از مضرات انجام‌دادن هم‌زمان چند کار، کار خود را با متمرکزکردن توجهتان روی یک کار شروع کنید و به مدتی ازپیش‌‌تعیین‌شده روی این کار متمرکز بمانید.

پرسش‌های متداول

۱. برای امتحان باید چطور درس بخوانم؟

برای مطالعه برنامه‌ریزی کنید، عوامل حواس‌پرتی را حذف کنید و سعی کنید مدام و در دوره‌های زمانی کوتاه مطالعه کنید. از روش‌های یادگیری متنوع مانند مطالعه‌ی اطلاعات، یادداشت‌کردن آن‌ها و تدریس آن‌ها به شخصی دیگر استفاده کنید.

۲. من که دچار اختلال کمبود توجه بیش‌فعالی هستم، چطور باید درس بخوانم؟

باید روش‌های مفید برای مبتلایان به اختلال کمبود توجه بیش‌فعالی را یاد بگیرید مانند:

  • تقسیم جلسات مطالعه به بخش‌های زمانی کوتاه؛
  • دادن زمان کافی به خودتان برای آماده‌سازی؛
  •  سازمان‌دهی‌ اطلاعاتی که قصد مطالعه‌ی آن‌ها را دارید؛
  •  تمرکز روی اطلاعات در زمان‌هایی که می‌دانید بیشترین میزان تمرکز را دارید.

۳. کدام روشهای یادگیری از همه مؤثرترند؟

مشخص شده است که تمرین به‌صورت آزمون‌دادن و استفاده از تمرینات بخش‌بخش دو مورد از موفق‌ترین روش یادگیری‌اند. از خودتان آزمون بگیرید تا مطمئن شوید که به‌خاطرآوردن این اطلاعات را تمرین می‌کنید و زمان یادگیری خود را گسترش دهید و آن را تبدیل کنید به دوره‌های زمانی کوتاه‌تر در یک بازه‌ی زمانی طولانی‌تر.

۴. ساده‌ترین روش یادگیری چیست؟

ساده‌ترین روش یادگیری این است که اطلاعات جدید را روی اطلاعاتی بسازید که از قبل در اختیار دارید. وقتی به‌تدریج و کم‌کم اطلاعات خود را گسترش دهید، به‌تدریج می‌توانید یک بدنه‌ی تثبیت‌شده از دانش حول موضوع مدنظر بسازید.

۵. پنج سبک یادگیری کدام‌ها هستند؟

پنج سبک یادگیری عبارت‌اند از:

  • بصری؛
  •  شنیداری؛
  •  متنی؛
  •  حرکتی؛
  •  چندوجهی.

بر اساس نظریه‌ی سبک‌های یادگیری وارک، هر کسی یک یا چند مورد از این چند روش یادگیری را ترجیح می‌دهد.

 

سخن پایانی درباره روش یادگیری نوین

فرایند تبدیل‌شدن به فردی که با بهره‌وری بیشتر یاد می‌گیرد، ممکن است زمان‌بر باشد. این روند همیشه نیازمند تمرین و مصمم‌بودن است تا بتوان بعضی عادات جدید را ایجاد کرد. برای شروع، فقط روی چند مورد از نکات مطرح‌شده تمرکز کنید تا ببینید آیا می‌توانید در جلسه‌ی مطالعه‌ی بعدی خودتان دستاورد بیشتری داشته باشید یا نه.

 

شاید مهم‌ترین کاری که باید انجام دهید این باشد که در خودتان این ذهنیت را ایجاد کنید که قادر به بهبود دانش و مهارت‌های خودید. طبق تحقیقات، ایمان‌داشتن به قابلیت رشد در خودتان یکی از بهترین روش‌ها برای بهره‌بردن از مزیت فرصت‌های یادگیری است. یکی از اصلی ترین مهارت هایی که هر فردی در جوانی باید بیاموزد مهارت یادگیری عمیق است.

 

برای اینکه بهتر یاد بگیریم و سریعتر نکات را بفهمیم و یاد بگیریم باید هرم یادگیری را بلد باشیم.

 

کتاب‌هایی که با خواندنشان اطلاعات مفیدی درباره‌ی افزایش بهره‌وری کسب می‌کنید

 

مطالعه یکی از روش‌های مفید و اثربخش برای بهبود کیفیت زندگی و پیدا کردن بهترین روش یادگیری است، به‌ویژه وقتی کتاب‌های مناسب را برای مطالعه انتخاب کنیم. پیشنهاد می‌کنیم این سه کتاب عالی را که با موضوع افزایش بهره‌وری مرتبط‌اند، در فهرست مطالعه‌ی خود قرار دهید.

خرید کتاب بی حد و مرز خرید کتاب تیزذهن بمانید: در هر سنی مغزی بهتر بسازید کار عمیق: اصول رسیدن به موفقیت در دنیایی پرآشوب

بی حد و مرز

تیزذهن بمانید: در هر سنی مغزی بهتر بسازید

کار عمیق: اصول رسیدن به موفقیت در دنیایی پرآشوب

 

 

1 دیدگاه برای “چطور بهتر یاد بگیریم؟

  1. ناشناس گفته:

    به نظرم آدم باید تا آخر عمرش یاد بگیره مثل زندگی در لحظه ها که آپارتمان ، اغذیه کنسروی، خودروهای برقی ، ابزار های تا حد ممکن چند کارت است و دیوانه ها تو خونه ای گوشی آخرین مدل هست یه tvمی خرن زن کودن نادون مرده شورت ببرن اینو اون هم داری نق میزنی چرا ما گدایی خودت باعث فقر خودت نمیشی دیگه گیر مفت هم ندی فک کنم از شدن پیری خرفت شدی می خوای بخواه می خوای نخواه کودن های پوچ ابله عقده ای دهاتی های پخمه باید زندگی در لحظه رو یاد گرفت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *