کتاب نسل مضطرب نوشته جاناتاین هایت و گرگ لوکیانوف جزو کتابهای تاثیرگذار در حوزه اجتماعی و فرهنگی است. نویسندگان در این کتاب سعی کردهاند تغییرات اجتماعی و تربیتی جوامع مدرن را بطور کامل تحلیل کنند و به دلایل افزایش اضطراب نسل جوان اشاره کنند.
موضوع کتاب نسل مضطرب
کتاب نسل مضطرب، تاثیر شیوههای تربیتی جدید بر ایجاد نسل حساس و مضطرب را بررسی کرده است. در این کتاب 3 دروغ بزرگ که در آموزش فرزندان به کار گرفته شده، ذکر شده است:
- بهترین راهنما، اعتماد به احساسات است: نویسندگان بر این باورند که تشویق جوانان به دنبال کردن احساساتشان، اگر بدون منطق و ارزیابی باشد، باعث ایجاد تصمیمها و انتخابهای اشتباه میشود.
- هرچه انسان را نکشد، ضعیفترش میکند: باوجود اینکه اکثریت معتقدند سختیها باعث قویتر شدن میشود، بسیاری از خانوادهها و جوامع بشدت زیادی از فرزند خود در سنین بالا نیز دربرابر سختی و چالش مراقبت میکنند. این موضوع باعث کاهش تابآوری نسل جوان میشود.
- زندگی، مبارزه بین انسانهای خوب و بد است: این نگرش که باعث تقسیم مردم دنیا به دو گروه خوب و بد میشود، باعث قطبی شدن جامعه و کاهش همدلی افراد میشود.
چرا نسل جوان دچار اضطراب شدهاند؟
- تاثیر زیاد شبکههای اجتماعی: رسانههای اجتماعی در چندین سال اخیر باعث افسردگی، استرس و کاهش اعتماد به نفس نسل جوان شدهاست.
- جبههگیریهای سیاسی و اجتماعی: در کتاب نسل مضطرب بیان میشود که این موضوع درک دیدگاههای متفاوت را کاهش میدهد.
- فرزندپروری محافظانهکارانه: سبکهای تربیتی بشدت سختگیرانه و محافظانه باعث کاهش توانایی نسل جوان در مقابل مشکلات شدهاست.
- عدم تحمل انتقاد و مخالفت: در محیطهای آموزشی و اجتماعی تحمل شنیدن نظرات منفی وجود ندارد که باعث محدود شدن گفتگو میگردد.
چه کسانی کتاب نسل مضطرب را مطالعه کنند؟
تمامی والدین و مربیانی که قصد پیادهسازی روشهای تربیتی صحیح را دارند، میتوانند این کتاب را مطالعه کنند. همچنین جامعه شناسان و رواشناسان و افرادی که علاقمند به مسائل روانشناسی اجتماعی هستند، میتوانند کتاب نسل مظطرب را خریداری کنند. کتاب کمالگرای مضطرب نیز برای افرادی که علاوه بر اضطراب، دچار کمالگرایی نیز هستند، انتخاب مناسبی است.
جملات مشهور از کتاب نسل مضطرب
- زندگی گوشیمحور مجموعهای بیپایان از اعلانها و هشدارها و حواسپرتی است که آگاهی را تکهتکه میکند و ما را آموزش میدهد که هرلحظه از خودآگاهیمان را با چیزی از درون گوشی پر کنیم.
- چهار آسیب بنیادین کودکی گوشیمحور جدید را توضیح میدهم که به پسرها و دخترهای همهٔ سنین صدمه میزند: محرومیت اجتماعی، محرومیت از خواب، پراکندگی توجه و اعتیاد.
- نسل زد اولین نسل تاریخ شد که دوران بلوغ را با دستگاهی قابلحمل در جیب سپری میکرد. این دستگاه آنها را از آدمهای دوروبرشان دور و به دنیای جایگزینی وارد کرد که هیجانانگیز، اعتیادآور، بیثبات و همانطور که نشان خواهم داد، برای کودکان و نوجوانان نامناسب بود. موفقیت اجتماعی در این دنیا مستلزم آن بود که بخش بزرگی از خودآگاهیشان را دائماً صرف مدیریت هویت برخطشان کنند.
- ادعای اصلی من در این کتاب این است که دو روند مراقبت افراطی در دنیای واقعی و نبود مراقبت در دنیای مجازی دو عامل اصلی است که نسل متولد شده پساز سال ۱۹۹۵ را به نسل مضطرب تبدیل کرده است.
- «الگوی U شکل معکوسی در رابطهٔ بین استرس و بهزیستی وجود دارد. کمی استرس برای رشد مفید است؛ اما استرس زیاد، حاد یا مزمن، زیانبار است.»
متن پشت جلد کتاب نسل مضطرب
پس از چند دهه ثبات، در دههی اخیر ناگهان میزان افسردگی، اضطراب، آسیب به خود و خودکشی در نوجوانان دو برابر شد. چرا؟
جاناتان هایت در این کتاب توضیح می دهد که کودکی «گوشی محور» چگونه در دههی گذشته آغاز شد و چرا کودکان به بازی و استقلال نیاز دارند تا به بزرگسالانی شایسته و توانا تبدیل شوند.
هایت ((بازآرایی بزرگ دوران کودکی)) را روندی میداند که پرورش عصبشناختی و اجتماعی کودکان را مختل میکند و برای جلوگیری از پیشرفت فراگیر آن، مجموعهای از اقدامات را در سطوح مختلف پیشنهاد میکند تا از مشکلات شایعی مثل اختلال خواب، انزوای اجتماعی، اختلال توجه، اعتیاد رفتاری و کمالگرایی پیشگیری شود. همچنین توضیح میدهد که چرا رسانههای اجتماعی به دختران بیش از پسران آسیب میزنند و چرا پسران از دنیای واقعی به دنیای مجازیای رسیدهاند که عواقب فاجعهباری برای خودشان، خانوادههایشان و جامعه دارد.
از متن کتاب
کودکانی که زندگی اجتماعی و وقت بازیشان به محیط آنلاین منتقل شده به شکل زیانبار و فزایندهای در فضای بزرگسالان پرسه میزنند از محتوای مخصوص بزرگسالان استفاده کرده و با بزرگسالان تعامل میکنند؛ بنابراین حتی اگر والدین تلاش کنند که خطر آزادی کامل در دنیای واقعی را از بین ببرند، معمولاً ندانسته در دنیای مجازی به فرزندانشان این استقلال کامل را میدهند.
((کتابی ضروری و بحث برانگیز که توضیح میدهد، چرا بسیاری از کودکان حالشان خوب نیست و ما بزرگسالان چگونه میتوانیم اوضاع را بهتر کنیم. جاناتان هایت معتقد است جایگزینی بازیهای دوران کودکی با تلفن همراه، تاثیری مخرب بر سلامت روان و شرایط اجتماعی کودکان دارد. حتی اگر لازم نمیدانید که استفاده از گوشیهای هوشمند را برای فرزندانتان تا قبل از دبیرستان ممنوع کنید، این کتاب شما را وادار میکند تا دربارهی نقش والدین در شکوفایی استعدادهای کودکان و آمادهسازی آنها برای مواجهه با دنیا بازاندیشی کنید.))
-آدام گرنت، نویسنده ی کتاب دوباره فکر کن
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.